All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Srpski hirurzi obnavljaju kičmu cementom: Naši lekari prvi izveli sasvim nov poduhvat uz pomoć nove, vrhunske tehnike!

Kako je istakao načelnik ortopedije Goran Tulić, ovo je samo još jedan korak u nečemu što je naš koncept pre nekoliko godina

Hirurzi beogradskog Urgentnog centra obavili su jedinstvenu do sada, a veoma složenu operaciju kičmenog stuba. Zahvat je trajao puna četiri sata, a uporne i vredne ruke vrhunskih stručnjaka obavile su vrhunski ovu tešku i nimalo jednostavnu operaciju.

– Radi se o mladom čoveku, starosti od 40 godina, kome je pre dve godine operisan redak tumor žučnih puteva i jetre. Ta operacija je dobro prošla, ali su mu se pre godinu dana pojavili bolovi u lumbalnom delu kičme. Dijagnostičke procedure koje su sprovedene pokazale su da je u pitanju metastaza na četvrtom lumbalnom pršljenu. Ti bolovi su mu onemogućavali normalno funkcionisanje – nije mogao da spava, ni da sedi. Posle “stejdžinga” tumora mi smo se odlučili za operaciju koja je podrazumevala pristup sa zadnje strane, stabilizaciju jednog nivoa iznad i ispod polomljenog pršljena, odnosno pršljena koji je zahvatio tumor – objasnio je za RTS hirurg Slaviša Zagorac.

Tada su uradili augmentaciju, odnosno ubrizgavanje koštanog cementa u pršljen koji je zahvaćen tumorom, sa ciljem stabilizacije pršljena, i urađena je hirurška redukcija, odnosno smanjenje samog tumora. Operacija je trajala oko četiri sata, a pacijent je, tvrdi Zagorac, dobro podneo operaciju.

– Danas će malo da sedi, sutra će da šeta, i nadam se da će biti bolje brzo. Osim bola, njemu je pretio i neurološki deficit, odnosno oduzimanje, koje bi se sigurno desilo da nismo obaviki zahvat – objasnio je hirurg.

Kako je istakao načelnik ortopedije Goran Tulić, ovo je samo još jedan korak u nečemu što je naš koncept pre nekoliko godina.

– Ortopedija u ovom trenutku od početka godine ima 1450 prijema i skoro 900 operacija. Mi smo uveli neke procedure, koje su u našim uslovima nove, kao što je hirurgija kičme i karlice. Koristimo sve moderne implante i moderne tehnologije koje su danas dostupne u svetu, mi se trudimo da dostignemo jedan nivo koji bi se mogao nazvati modernim nivoom ortopedske traumatologije – istakao je Tulić za Dvenik RTS.

Kako je otkrio, nekoliko hirurga je dobilo posao u poslednja dva meseca, a još nekoliko mladih pojačanja je u planu.

– Sve to je deo koncepta zapošljavanja mladih ljudi, s obzirom na to da je hirurgija takva struka koja mora da bude zamenjena ne samo po implantima i tehnologijama, već i po kadru – zaključio je načelnik ortopedije Goran Tulić.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top