All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Srpski gastosi imaju novu obećanu zemlju: Mesečno zarađuje i do 750 evra, a nije daleko od rodne grude

S obzirom da je Slovačka punopravna članica Evropske unije, brojni Slovaci odlaze u Austriju i Nemačku da rade zbog mnogo većih zarada. Tako da Slovačka zbog manjka radne snage zapošljava Srbe

Dejan (51) je Srbin iz Zaječara koji radi u Slovačkoj. Na oko sat vremena vožnje od Bratislave radi u Nitri, fabrici koja proizvodi delove za televizore.

Mesečno zarađuje od 450 do 750 evra u zavisnosti od sezone. On je veoma zadovoljan jer u Zaječaru je vrlo teško doći do zaposlenja, a čak da pronađe neki posao ne može da zaradi više od 180 evra mesečno.

Srbija i Slovačka imaju zajedničku istoriju, sličan jezik i kulturu. Čak dve glavne ulice u Bratislavi nose ime po srpskim junacima.

– Od 2015. godine broj Srba koji dolaze u Slovačku stalno je u porastu. Od janura do jula je zabeležen porast od 61 odsto Srba koji pristižu na rad. Maloj Slovačkoj od 5 miliona stanovnika nedostaje 80.000 radnika – izjavio je Miroslav Kralik predsednik srpsko-slovačke Privredne komore.

S obzirom da je Slovačka punopravna članica Evropske unije, brojni Slovaci odlaze u Austriju i Nemačku da rade zbog mnogo većih zarada. Tako da Slovačka zbog manjka radne snage zapošljava Srbe i radnike iz siromašnijih zemalja, a u skorije vreme može se očekivati i porast plata, jer znatan broj radnika nedostaje.

Iako nije teško doći do radne dozvole, mnogi Srbi rade “na crno”. U planu je da do kraja meseca Srbija i Slovačka potpišu sporazum koji će olakšati dobijanje radne dozvole. Dve zemlje planiraju da pooštre kazne za radnike koji rade “na crno” i ne plaćaju zdravstvene i socijalne doprinose.

– Ljudi iz naše ambasade svakodnevno stoje na raspolaganju prevarenim radnicima od strane raznih agencija, trudimo se da pomognemo onima koji su ostali bez novca ili dokumenata. Prevarama treba stati na kraj – rekao je Sani Dermak ambasador Srbije u Bratislavi.

Vlada Srbije je u posebno dobrim odnosima sa Slovačkom jer je to jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Dve zemlje nastoje unaprediti i poslovnu saradnju, pa su srpski zvaničnici ponudili Slovacima da dođu na jug i otvore fabrike i pridruže se već posotjećem fiatu. Čak iako i da se to desi potrebno je da prođe par godina pre nego što otpočnu sa prizvodnjom. Do tada će Srbi pakovati kofere i ići “trbuhom za kruhom” put Slovačke i ostalih zemalja.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top