All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Srpski džez kompozitor stiže iz Amerike u Srbiju (VIDEO)

Srpski džez kompozitor i pijanista Dimitrije Vasiljević, koji živi i radi u Nju Orleansu, održaće sa svojim bendom “New York Quartet” nakon 12 godina dva koncerta u Srbiji.
Prvi je zakazan 18. maja u okviru 35. Džez festivala u Valjevu, a drugi 20. maja na Kolarcu u Beogradu. Potom, 23. maja, nastupa u Banskom dvoru u Banjaluci.

“Valjevski džez festival me je pozvao i omogućio mi da dođem sa svojim kvartetom iz Njujorka a ja sam onda iskoristio priliku da zakažem i koncert na Kolarcu. Tako ću najzad da sviram pred svojim Beograđanima gde ću predstaviti samo svoje autorske kompozicije”, kaže za „Danas“ Dimitrije Vasiljević, čija muzika predstavlja sofisticiranu kombinaciju američkog džeza, evropskog klasičnog nasleđa i tradicionalne srpske muzike.

Sa svojim bendom koji čine vrsni muzičari: Ricardo Grilli (Rikardo Grili) iz Brazila – gitara, Ben Tiberio (Ben Tiberio) iz SAD – bas, i Raphaël Pannier (Rafael Panije) iz Francuske – bubnjevi, publici će predstaviti svoje autorske kompozicije među kojima su i one sa najnovijeg albuma „Accidental Nomad“ („Slučajni Nomad”) u izdanju Ropeadope Records (Roupadoup Rekords), koji je bio u konkurenciji za ovogodišnje Grammy nominacije u četiri kategorije – Najbolji džez album, Najbolji instrumentalni savremeni album, Najbolji instrumentalni aranžman i Najbolja instrumentalna kompozicija.

“Rikardo, Ben, Rafael i ja smo drugari još iz studentskih dana. Izuzetno su uzbuđeni svi trojica zbog dolaska u Srbiju, jer veoma vole da putuju, a Evropu obožavaju. Pošto će prvi put posetiti našu zemlju, već se informišu i rekli su mi da imaju veliku želju da Srbiju što bolje upoznaju. A ja se nadam da ću uskoro u Beogradu prirediti i jedan solo klavirski koncert sa nekim zanimljivim gostima, kao i da ću od sada češće nastupati u svojoj zemlji”, zaključio je Vasiljević u izjavi za “Danas”.

Dimitrije je diplomirao jea Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2006) i na Berklee College of Music u Bostonu (2010). Master studije džez klavira završio je na New York University Steinhardt-u u NJujorku (2013) a doktorirao na University of Illinois at Urbana-Champaign (2017). Pre nego što je postao docent na Xavier University of Louisiana u NJu Orleansu gde trenutno radi kao profesor džez klavira, bio je pridruženi profesor na NYU Steinhardt-u u Njujorku, kao i asistent na University of Illinois.

Dijaspora.news/Nasiusvetu.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top