All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRPSKA OČEKIVANJA OD TRAMPA NEREALNA Novi američki predsednik neće vratiti Kosovo

U agendi novog američkog predsednika Srbija nije u vrhu prioriteta, a prevelika očekivanja ovdašnje javnosti su potpuno neopravdana.

Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, kaže za “Blic” da su aspiracije srpskog javnog mnjenja otišle predaleko.

 – Nivo očekivanja javnosti u Srbiji nije u okvirima sa američkom spoljnom politikom prema Balkanu. Očekivanja su prevelika i nerealna. Treba samostalno da definišemo vlastitu politiku, a ne da se oslanjamo na spoljne spasioce – navodi Đukanović.

Stvorena je predstava da će nakon što je Tramp pobedio doći do zaokreta u američkom odnosu prema Kosovu. Đukanović ističe da se tako nešto ne može očekivati.

– Možda će odnos na relaciji Vašington – Beograd biti nešto relaksiraniji, ali to neće biti velika novost. Ako se prisetimo da su u Beogradu nedavno bili pomoćnica američkog državnog sekreta Viktorija Nuland i potpredsednik SAD Džo Bajden, onda je jasno da su odnosi već dobri – navodi Đukanović uz konstataciju da će dijalog između Beograda i Prištine ostati konstanta američke spoljne politike. Ne očekuje veće promene ni u ekonomskoj saradnji.

– Nivo investicija ne zavisi od predsednika već od procene ljudi iz biznis krugova o pouzdanosti tržišta za ulaganja – zaključuje on.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top