All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRPSKA DIJASPORA ODLUČILA IZBORE U SAD Srbi doneli pobedu Trampu?!

Čitav svet još trese groznica izazvana pobedom Donalda Trampa, kandidata Republikanske stranke, na predsedničkim izborima u SAD, a verovali ili ne, bitnu ulogu odigrali su Srbi, tačnije srpska dijaspora u Ohaju, Indijani i Mičigenu, gde su svojim glasovima značajno doprineli porazu Hilari Klinton, i to baš u mestima gde je ona unapred bila proglašena za pobednika!

Prema zvaničnim podacima, kandidat republikanaca Donald Tramp odneo je pobedu na predsedničkim izborima zahvaljujući trijumfu u državama Ohajo, Indijana, Mičigen, Njujork i Vinskonsin, koje su godinama važile za „snažna uporišta demokrata“ i gde su kandidati Demokratske stranke uvek odnosili presudne pobede u trci za fotelju u Beloj kući.

Najviše naših u Mičigenu i Njujorku

Prema podacima iz popisa 2011. godine, u SAD ima samo 176.666 Srba. Na statističkoj karti SAD vidi se da najveći broj Srba živi u državama Viskonsin, Indijana, Mičigen, Njujork i Pensilvanija, a potom u Ohaju, Kaliforniji, na Floridi, u Teksasu i Koloradu. U Čikagu je danas oko 70.000 Srba, a u Klivlendu 20.000, gde u dve parohije SPC ima oko 1.000 pravoslavnih vernika.

Mnogi svetski i srpski analitičari poraz Klintonove u Ohaju, Indijani i Mičigenu vide kao ključni razlog za njen debakl.

Koliko su Srbi učestvovali u ovoj pobedi, ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali ono što na prvu loptu upada u oči je činjenica da se razlika u broju osvojenih glasova poklapa sa brojem Srba u tim državama.

Poznato je da su skoro svi Srbi glasali za Trampa, a to je pre izbora najavila Danijela Sremac, predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu.

Presudili joj Srbi?: Hilari Klinton

Presudili joj Srbi?: Hilari Klinton, Foto: Associated Press

– Mislim da su Srbi u Americi, kao i u Srbiji i Republici Srpskoj, uglavnom tradicionalisti, a demokrate u Americi podržavaju više liberalne društvene stavove kao što su gej brakovi i druge teme, što oni možda ne podržavaju – navela je predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu. Ona je dodala i da većina poistovećuje demokratu Hilari Klinton sa politikom njenog supruga Bila Klintona prema Srbiji devedesetih.

– Ja sam u to vreme dosta išla na televizije i nastupala u nekim emisijama i naši ljudi su videli da su republikanci više podržavali moje stavove i definitivno nisu podržavali bombardovanje Srbije, koje su demokrate podržavale. To je veliki razlog i znaju da bi se Hilari Klinton, ako bi došla na vlast, po pitanju Balkana obratila i posavetovala sa svojim mužem i mislim da to ne bi bilo najbolje za naš narod – ocenila je ona.

Neven Cvetičanin iz Instituta za društvene nauke takođe navodi da je naša dijaspora doprinela Trampovoj pobedi.

– Preterano je reći da su Srbi bili odlučujući faktor u pobedi Donalda Trampa jer Srbi čine relativno malu socijalnu grupu u Americi, ali ono što se može reći je da su Srbi većinski glasali za Trampa, pa su samim tim nešto doprineli, međutim, taj doprinos nije lako precizno izmeriti.

Dakle, naša dijaspora jeste doprinela njegovoj pobedi, pri čemu bi bila preteška reč da je bila odlučujuća, pre da je bitna. Na nama je sada kao državi da iskoristimo ovaj povoljan trenutak za naš nacionalni interes i u tom smislu, kako matica, tako i dijaspora sa političkom i intelektualnom elitom, nastupimo na pravi način.

Boško Jakšić

Boško Jakšić, Foto: Zoran Lončarević

Jakšić: 100.000 Srba je kap u moru!

S druge strane, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić uveren je da stvari ne treba baš tako posmatrati. „Stvarno treba da prestanemo da trpamo sebe u centar svih događaja, treba samo izračunati i uporediti koliko ima srpskih birača i koliko generalno ima birača u Americi, 100.000 Srba naspram 200 miliona birača, to je kap u moru. I kako bismo mi mogli da znamo da je tih 100.000 Srba preokrenulo izbore u Ohaju? Tačno je da su se Srbi opredeljivali za Trampa i da su tradicionalno uvek bili više uz republikance nego uz demokrate, ali mislim da nije OK pridavati nam toliki značaj. Šta bi tek Slovenci trebalo da pričaju, jer Melani Tramp je Slovenka, i ona je njega savetovala. Da Tramp ima ženu Srpkinju, mi bismo se popeli celom svetu na glavu“, kategoričan je Jakšić.

Izvor:Alo

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top