All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Srna je jedino dete u Srbiji koje je rođeno bez jednjaka. Operisana je u Nemačkoj, ali i dalje joj je POTREBNA VAŠA POMOĆ

Srna Sedmak (5), koja je rođena bez jednjaka, operisana je u petak u Nemačkoj, gde joj je ugrađen biorazgradivi stent da bi mogla normalno da guta hranu. Međutim, Srna će morati da ostane u bolnici duže nego što je planirano, jer je zbog narkoze imala više epi-napada i sada je na intenzivnoj nezi.

Srna je jedino dete u Srbiji rođeno bez jednjaka, zbog čega je bilo potrebno da joj lekari naprave novi. Ona je u aprilu 2014. imala tek godinu dana kad joj je na Univerzitetskoj klinici u Manhajmu u Nemačkoj, zahvaljujući donaciji od 150.000 evra, urađena operacija srednjeg dela jednjaka, bez kojeg je rođena. Najgore je prošlo, ali da bi Srna mogla da guta hranu, neophodno je da se jednjak povremeno proširuje operacijama. Dosad joj je ugrađivan običan stent, koji kako ona raste zarasta u tkivo, te su prilikom svakog širenja lekari morali da ga čupaju.

Kako je “Blic” pisao, lekari iz Nemačke predložili su ugradnju biorazgradivog stenta. Prema izveštaju doktora koji se od 2014. bore za Srnin život, u koji je “Blic fondacija” imala uvid, neophodne su kontrole na svake tri do četiri nedelje u Nemačkoj, kako se ne bi ugrozio dosadašnji uspeh lečenja i operacija. Lekari kažu da kontrole, lečenje, uklanjanje stenta, ugradnju novog i eventualne operacije nije moguće uraditi u Srbiji, već samo u Univerzitetskoj klinici u Manhajmu, a da bi se sa procedurama nastavilo, potrebno je uplatiti 25.000 evra. Iako je deo novca sakupljen i već uplaćen na Srnin račun, to je daleko od potrebne sume. Klinika je izašla u susret hrabroj devojčici i ona je operisana u petak. Nažalost, Srnino stanje se tokom noći pogoršalo.

– Biorazgradivi stent je bolji za tkivo, ne mora da se čupa jer ne urasta, već se sam razlaže, može duže da stoji i daje bolje rezultate. Videćemo kako će ga Srnino telo prihvatiti. Situaciju komplikuje to što je Srna tokom noći imala epi-napad kao posledicu narkoze. Posle par minuta usledio je i drugi, duži, a za njim još nekoliko napada sa prekidima koji su izgledali strašno. Odveli su je na intenzivnu negu i sad je stabilno – priča zabrinuta mama Ana.

Plan pre odlaska u Nemačku bio je da se Srna i mama u sredu vrate kući, ali se sada zbog komplikacija ne zna koliko će morati da ostanu u Nemačkoj.

– Srna je na posmatranju i biće još pregleda. Veoma je iscrpljena. Previše puta je bila pod narkozom za kratko vreme i to je ostavilo posledice. Udela ima i stres kroz koji prolazi tokom svake operacije – kaže Ana Sedmak.

Srnino zdravlje je Ani najvažnije, a mnogo je brine da li će uspeti da isplate bolnici novac koji je potreban za dalje lečenje. “Blic fondacija” je u tu svrhu prošle nedelje uplatila na Srnin račun novac prikupljen zahvaljujući donacijama humanih ljudi. Ipak, potrebno je sakupiti još.

– Do sada smo, uz pomoć brojnih akcija i humanih ljudi, uspeli da za Srnino lečenje isplatimo oko 200.000 evra, ali ostao nam je dug od 5.000 evra, a ni ovih 25.000 evra za nastavak lečenja nemamo. Molimo sve koji mogu da nam pomognu da našoj devojčici omogućimo da jede i normalno živi – kaže Srnina mama.

Kako da pomognete

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun “Blic fondacije”: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 – za uplate u evrima; 10221949711 84 – za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 – za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd.

 (dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top