All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO BiH JOŠ NEMA EPILOG: Majka i očuh pojačali muziku, pa brutalno premlatili sina (3), sada im preti 45 godina zatvora

Zlostavljačima troipogodišnjeg dečaka Smaje Ćesira, koji je u februaru 2014. umro posle monstruoznog premlaćivanja, i tri godine posle prvostepene presude nisu izrečene kazne za sva krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Očuh Salih Arnautović i majka Ena Lipa su na izdržavanju po 40 godina zatvora za ubistvo malog Smaje, ali se još čeka odluka Vrhovnog suda Federacije BiH kojom bi im ova kazna mogla biti i povećana. U međuvremenu, deda Emir Lipa nije ni dočekao svoju kaznu, jer je umro prošle godine posle ponovljenog postupka.

 

Sporne su ostale kazne kojima su Ena Lipa i Salih Arnautović deda Emir i baba Munira Lipa prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu 2015. osuđeni na dodatnih 17 i po godina zatvora za druga krivična dela.

 

Arnautović je za zapuštanje i zlostavljanje deteta i nanošenje teških telesnih povreda dobio još sedam godina zatvora, a Ena Lipa za nasilje u porodici pet godina i šest meseci. Emir i Munira Lipa osuđeni su na po dve i po godine zatvora.

FOTO: AVAZ.BA

Presuda je ukinuta, a Kantonalni sud im je, nakon ponovljenog postupka 13. aprila 2017. godine, ponovo izrekao iste kazne, čime je, prema mišljenju Arnautovićeve advokatice Idire Karahodžić, nastao problem zbog kojeg Vrhovni sud, moguće, još ne donosi odluku.

 

Očuh Salih Arnautović sada je, naime, dobio ukupno 47 godina zatvora, što je iznad zakonskog maksimuma od 45 godina zatvora. I kazna za Enu Lipa, takođe, prelazi ovaj maksimum.

 

Indira Karahodžić smatra da je Kantonalni sud mogao da im izrekne manje

jedinstvene kazne, čime bi se izbegao problem o visini kazne. Isto to može da uradi i Vrhovni sud.

“Vrhovni sud sada ima tri mogućnosti, da potvrdi, preinači ili ukine presudu. Sednica je bila u januaru, a sad je već juli, nikome nije jasno zašto još nema odluke. Problem je u tome što Sud ne može jednostavno da doda ovih sedam godina Arnautoviću, jer to, pored ovih 40, prelazi zakonski okvir od maksimalnih 45 godina zatvora. Prvostepeni sud trebao je da to uračuna odmah i da izrekne taj maksimum. Sud to nije uradio i mi i Tužilaštvo smo se žalili. Sada, praktično, postoje dve jedinstvene kazne”, kaže Karahodžić.

Odbrana je zatražila da Vrhovni sud ukine i ovu presudu i vrati predmet na ponovno suđenje.

 

Arnautović i Lipe kontinuirano su od sredine decembra 2013. tukli malog Smaju u kući u Hadžićima. Očuh i majka su 25. februara 2014. pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom pesnicama i kaišem sa metalnom kopčom udarali dečaka po svim delovima tela. Udarci koje su mu zadali, izazvali su krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Na telu dečaka pronađeno je više od 30 lakših i više težih povreda.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top