All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SLOVENIJA TRAŽI DA BRISEL PRITISNE HRVATSKU: Ako nastave da ignorišu novu granicu u Piranskom zalivu, rešićemo to na drugi način

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da će ta zemlja, ukoliko Hrvatska nastavi da ignoriše arbitražnu presudu i ne pristane na njenu implementaciju, odluku arbitara o granici realizovati “na drugi način”.

On je juče posle sednice Vlade rekao da je odluka arbitara ključna, jer definiše granicu sa Hrvatskom, ali da pri njenoj implementaciji treba postupati odgovorno i odlučno, u okviru arbitražnog postupka i međunarodnih standarda.

“Moramo biti aktivni, a opet i ne previše žuriti i napraviti grešku koja bi nam naštetila”, kazao je Cerar i dodao da će verovatno otići u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom, “ali da se taj dijalog može i prekinuti ako bi se pokazalo da hrvatska strana samo odugovlači, da ne priznaje arbitražu niti njenu presudu”.

“Uprkos svemu, moramo da pokušamo da nađemo s Hrvatskom prostor za dogovor o implementaciji, iako sam svestan da će to biti naporno i da do toga neće biti lako doći”, kazao je Cerar.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da bi Evropska komisija (EK) trebalo da pritisne Hrvatsku da prihvati oduku granične arbitraže kao što zbog sporne pravosudne reforme pritiska Poljsku i preti joj sankcijama.

“Hrvatski slučaj je sličan poljskom i sada je prava prilika za reakciju. Budemo li previše čekali, kritikovaće nas da je arbitraža odredila granicu na moru, a da smo mi s implementacijom previše čekali i nismo reagovali”, rekao je Erjavec i dodao da je već sastavio pismo u kom obaveštava EK da Hrvatska krši suverenitet Slovenije i Šengenskog prostora u Piranskom zalivu pošto su arbitri dodelili Sloveniji većinu tog prostora i prolaz na otvoreno more hrvatskim teritorijalnim vodama.

“Očekujem da će me premijer Miro Cerar narednih dana ovlastiti da pismo koje sam već napisao za potpredsednika Komisije Fransa Timermana i pošaljem”, kazao je Erjavec.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top