All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

I SLOVENCI BI U VOJSKU: Više od polovine za vraćanje vojnog roka

Zbog promenjenih geopolitičkih okolnosti u svetu i sigurnosnih izazova u evropskom susedstvu Slovenci ne bi bili neskloni ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka, ali smatraju da je kolektivna obrana u NATO savezu još uvek potrebna iako bi trebalo jačati vojnu komponentu Evropske unije.

Na pitanje smatraju li da je zbog promenjenih sigurnosnih okolnosti potrebno ponovo uvesti obvezni rok, koji je ukinut 2003. godine i uvedena profesionalna vojska manjeg sastava, pozitivno je odgovorilo 57 odsto ispitanika, dok 26 odsto smatra da to nije potrebno, što je i službeno stanovište vlade koje je nedavno potvrdilo ministarstvo obrane

S povećanjem troškova obrane sa sadašnjih 0,9 na dva odsto BDP-a, prema standardu NATO saveza, slaže se 22 odsto ispitanih, ali je uverljiva većina od 62 procenata protiv. Ideju o jačanju vojne komponente u Evropskoj uniji podržava 49 odsto ispitanika, a protiv je 21 odsto.

Na pitanje smatraju li transatlantsko savezništvo Evrope i Amerike potrebnim pozitivno je odgovorilo 49 procenata ispitanika, a negativno 39 odsto.

Većina Slovenaca opstanak Evropske unije smatra bitnim za ekonomski i društveni razvoj malih država te smatra da će ona opstati s 27 članica i nakon što je napusti Velika Britanija

(Dijaspora.news/24sata.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top