All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Rehabilitacija Nedića – nisu došli svedoci

U Višem sudu u Beogradu danas je za 5. jun odložen nastavak procesa po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića jer na ročište nisu došli pozvani svedoci.

Kao svedoke sud je danas bio planirao ispitivanje istoričara Veljka Đurića Mišinu i Nikolu Milovančeva, i publicistu Antonija Đurića.

Sud je u prethodnih godinu dana, inače, u više etapa od Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije dobio dokumente BIA koji se tiču Nedića.

Sud je takođe nedavno odbio učešće jevrejskih opština u postupku kao protivnika rehabilitacije, jer je po Zakonu o rehabilitaciji ovo jednostranački postupak u kojem nema dve strane – i nema spora, već se uvrđuje da li su nekom iz ideoloških razloga oduzeta imovinska i građanska prava.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

(Dijaspora.news/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top