All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Sledeća 24h u Hrvatskoj su kritična: Strahuje se od poplava, u pripravnosti vojska i policija, Karlovac najugroženiji

U sprovođenju mera obrane od poplava i sreda i četvrtak biti izuzetno važni

Prema podacima od jutros, opada vodostaj Kupe u Karlovcu, a gledajući uzvodno tu reku, još nema značajnijeg porasta vodostaja, rekao je predsednik uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodavši da vodostaj nije porastao ni u Ogulinu, gde je bila mirna noć i ništa nije ugrozilo taj grad.

Upozorio je da će sledećih 24 sata biti od izuzetne važnosti, jer kiša i dalje pada. U sledećih 36 sati očekuje se i dotok voda iz Slovenije.

Razmestili smo snage na terenu, kako u Ogulinu, tako i u Karlovcu, Zadru. Mehanizacija je na kritičnim mestima. I pripadnici Hrvatske vojske su u pripravnosti, ali i vatrogasci i komunalne službe, rekao je Đuroković u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Istakao je da će u sprovođenju mera obrane od poplava i sreda i četvrtak biti izuzetno važni. Pribojavamo se stanja u Karlovcu jer tamo nema sistema obrana od poplava. Prezentovano je juče da se mora brzo tamo izgraditi 50 kilometara nasipa, kako bi se zadržalo od više od 100 milona kubnih metara vode. Najviše se bojimo za grad Karlovac, ponajviše za naselja Logorište, Mala Švarča. Tamo ćemo biti izuzetno oprezni i tamo su već pripremne mere obrane od poplava, rekao je.

– Pratimo i Ogulin jer je tamo tlo već zasićeno vlagom. Tako da bilo koja nova kiša vrlo brzo diže vodostaje naših reka. Pratimo i situaciju u Zadru. Razmestili smo strojeve i spremni smo da prihvatimo nove količine voda. Učinili smo ono što smo mogli, ali puno toga zavisi od neba – izjavio je Đuroković za 24sata.hr.

Pomoćnica ministra za vodnoprivredu Elizabeta Kos je, odgovarajući na pitanje 24sata.hr šta se radi na novou države srednjoročno i dugoročno kako bi se situacija popravila, jer npr. Karlovac, grad na četiri reke, a nema sistem obrane od poplave, kazala je između ostalog da je odrađeno jako puno onoga što se ne vidi. U pripremi strateških dokumenata RH je donela plan upravljanja vodnim područjima 2016.-2021. On u sebi sadrži i uticaj klimatskih promena u odnosu na sve poplave što su se dogodile u prošlosti kao i na hidrološke režime sliva i voda, rekla je.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top