All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“ŠKART” IZ NJEMAČKE STIŽE NA BALKAN? Sprema li se najezda 300 000 polovnih dizelaša?

Sve stroži propisi o zaštiti životne sredine natjerali su vozače u zapadnoj Evropi da se počnu rješavati starih automobila, naročito “dizelaša”.

U svim inicijativama prednjači Njemačka. Njihova intencija je da automobili sa unutrašnjim sagorjevanjem postanu prošlost a da do 2050. budu bez emisija sva putnička vozila.

Njemačka je krajem 2015. godine ušla u Međunarodnu alijansu vozila s nultim emisijama.

Ta zemlja, međutim, nije jedina evropska država koja namjerava sprovesti odluku o progonu benzinaca i dizelaša s obzirom da će joj se pridružiti Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo – članice pomenute alijanse, organizacije koja se zalaže za upotrebu vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

Sličnu inicijativu pokrenuće i američke savezne države Kalifornija, Konektikat, Merilend, Masačusets, Njujork, Oregon i Vermont, a krajni cilj alijanse je da se do polovine 21. vijeka globalna emisija motornih vozila smanji za 40% kako bi se zaustavile klimatske promjene.

Ipak najdalje u zabranama ide Njemačka koja kreće u zabranu ulaska vozila koji ne zadovoljavaju visoke eko standarde u centre gradove. Minhen i Štutgart će spustiti rampe dizelašima veoma brzo, dok će i ostatak zemlje uraditi sličnu stvar.

Ostaje pitanje šta sa dizelašima? Agencija Reuters javila je kako čak 300 hiljada polovnih dizelskih automobila ne može naći svoje kupce, a kada tu brojku pomnožite s 15 hiljada eura koliko iznosi prosječna vrijednost polovnog automobila u Njemačkoj, dolazimo do zapanjujućeg iznosa od čak 4,5 milijardi eura.

Ovo su modeli koji zadovoljavaju Euro 5 normu, i koji bi s emogli naći na tržištima manje razvijenih zemalja. To znači da to mogu biti i automobili iz 2010. godine, dakle u jako dobrom stanju i voženi po autoputevima Njemačke. Dakle ne mora se raditi o isključivo lošim automobilima. Navodno takvih vozila ima oko 300 000.

Sanja li iko električne automobile?

Prema ranije objavljenim podacima, Njemačka ima oko 45 – 50 miliona vozila, a veoma mali postotak odnosi se na hibride i električne automobile.

Na drugu stranu, pomenute inicijative nailaze na brojne kritičare koji izjavljuju da učinkoviti i ekološki motori s unutrašnjim sagorijevanjem ostati i nakon 2030. bitan saobraćajni i privredni faktor te da jednostrane zabrane tehnologija ne donose ništa, prenio je portal automobili.hr.

Iz najvećeg evropskog automobilskog kluba smatraju kako bi prijevremeno ukidanje takvih motora ugrozilo i radnike u inače snažnoj njemačkoj automobilskoj industriji.

Da bi potakla Nijemce za kupovinom novih električnih automobila, njemačka savezna vlada je uvela premije. Svrha premije je stimulacije stanovništva da se riješe starih modela koji ne ispunjavaju posljednje standarde – euro5 i euro6. Savezna vlada je stavila na raspolaganje 600 miliona eura za poticajna sredstva u ovu namjenu.

Zamišljeno je da svaki stari automobil koji vlasnik zamijeni novim, završi na otpadu.

Deutsche Welle je ove godine objavio analizu u kojoj se tvrdi kako veoma mali broj Nijemaca kupuje električne automobile, usprkos “lukrativnoj ponudi” njemačkih vlasti. Naime, i dalje je cijena tih automobila višestruko skuplja od običnih pa je tako sama premije i više nego simbolična.

Analiza govori kako Od 45 miliona putničkih automobila u Njemačkoj u januaru ove godine, dvije trećine je vozilo na benzin, nešto manje od trećine na dizel. Samo 165.000 su hibridni automobili, a samo 34.000 čisti električni automobili.

Do januara 2017. je podneseno 11.652 zahtjeva za e-automobile i 8.972 za hibridne. Tako u odobrenom fondu još uvijek ima 560 miliona eura. ta sredstva bi se trebala potrošiti do juna 2019.

Postoji još jedna stvar. Iako su “stari automobili” trebalo da budu uništeni na auto otpadima, nije se baš dogodilo.

Nedavno objavljeno istraživanje novinara njemačkog “Auto bild” pokazalo je da malo automobila bude stvarno uništeno a da najveći broj automobila nastavlja svoj život u istočnoj Evropi, pa i na Balkanu.

Auto bild navodi kako se u istočnoj Evropi traže dizelaši s normom euro3 ili euro4, posebno automobili “folksvagen”, “mercedes” i “audi”.

A da li trebamo bojati pojave raznog automobilskog škarta u našoj zemlji?

Trgovci novih vozila sa kojima smo razgovarali su mišljenja da će premije od oko 10 000 EUR za dizelaše, imati uticaj na prodaju novih vozila, ali da smo ipak malo tržište, pa se kod prodaje polovnih vozila cijene neće toliko mijenjati.

Veliki dio ovakvih vozila će ući u BiH ali potpuni škart to neće biti. Kako smo ranije napisali, biće tu dobrih automobila…

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, više od 80 posto automobila koje uvezu građani BiH su polovni.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top