All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Češkoj nedostaje 100 000 radnika: Evo šta tamo idu raditi naši ljudi!

Firme u Češkoj zbog rekordno niske nezaposlenosti, ne mogu da obezbijede radnike.

Najveći problem je u industriji i prevozu, gdje zbog toga neka preduzeća moraju odbijati narudžbe. Kompanije su počele privlačiti ljude i povećavati plate, što se već pokazalo u rastu inflacije.

„Firme stalno javljaju o nedostatku kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika. Takođe, ispitivanja među firmama pokazuju da nadostatak zaposlenih postaje sve veća barijera za rast proizvodnje naše najveće grane, dakle industrije”, kaže ekonomista Čehoslovačke poslovne banke Petr Dufek.

Česku industriju muči nedostatak zaposlenih već nekoliko godina, a sada se situacija još pogoršala.

Trud većine današnje mlade populacije je usmjeren ka dobijanju visokoškolske diplome, i ako je moguće što lakšim putem, a što sigurno nije studiranje na tehničkim fakultetima.

Prošle godine se pak pojavio novi problem i to apsolutni nedostatak skoro svih radničkih profesija, i to čak i bez stručnog obrazovanja.

Prema podacima Privredne komore ČR, stotine firmi u zemlji zbog nedostatka zaposlenih moraju odbijati narudžbe.

Od skoro četiri stotine hiljada nezaposlenih registrovanih na biroima za zapošljavanje dio njih je izgubio radne navike, dok su ostali za industriju neprikladni.

Procjenjuje se da Češkoj nedostaje oko 100 000 radnika.

Dugoročno gledano, Češkoj Republici nedostaju kvalifikovani radnici u svim industrijskim granama, a najviše nedostaju oni tehničkog smjera. Pored stručnog kadra, nedostaju i nekvalifikovani radnici.

Ranije smo objavili analizu o tome kako veliki broj građana sa ovih prostora odlazi na rad u Slovačku ali i u Češku Republiku.

Pokušali smo saznati o kojem broju radnika se radi, te o kojim profilima se radi. Upite smo poslali kako ambasadi Slovačke tako i Češke.

Jana Zelingerová iz Češke ambasade u Sarajevu izjavila je za BUKU kako oni imaju podatke o ukupnom broju izdatih viza, koja imaju mnogo namjena, te one mogu biti studentske, radne, ili u svrhu spajanja porodice.

“Građani BiH, koji odlaze u Češku Republiku da rade, imaju većinom završenu osnovnu ili srednju stručnu školu, a najviše su zaposleni kao vozači kamiona, radnici u call centrima ili kao radnici u građevinskom sektoru” rečeno nam je u Češkoj ambasadi u Sarajevu.

Iz ambasade Slovačke još nije stigao odgovor.
dijaspora.news/buka.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top