All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

SKANDALOZNO: Srpskim đacima naplaćuju besplatne karte za muzeje u Beču

Đacima iz naše države koji se nađu na školskoj ekskurziji u Beču naplaćuje se ulaz u muzeje, bez obzira što je muzejski i galerijski program u Austriji besplatan za decu i mlade iz Srbije uzrasta do 19 godina.

– Svačega sam se nagledala radeći kao kustos ovde. Najviše me je ipak porazilo kada sam saznala da učenicima naplaćuju karte iako je ulaz slobodan – rekla je jedna od muzejksih radnica u Hofburg palati.

Inače, za školske posete cena najjeftinije karte za državljane drugih zemalja iznosi 6 evra po osobi. Prema toj računici samo na jednom odeljenu od 30 đaka može da se zaradi 180 evra, odnosno 720 evra (nečije dve plate) u slučaju da razred broji minimum četiri odeljenja – a najčešće je taj broj mnogo veći.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kaže za Telegraf.rs da je pravilo da se ekskurzije plate unapred i da u cenu, pored smeštaja, prevoza, hrane i ostalog, ulaze i ulaznice za muzeje.

Foto: Profimedia/Corbis

– Ponuda ekskurzije sadrži sve detalje, čitav plan i program putovanja. Nju daju turističke agencije, na Savetu roditelja je da odaberu željenu opciju, a na školskom odboru da potvrde tu odluku. Nastavnici tu nemaju mogućnost da se ugrade, oni jedino imaju interes da rade za nadoknadu. Jedino ko može da zaradi na ovaj način su tur-operateri, tako što će naplatiti nešto što se ne naplaćuje – objasnio je Sokić, dok njegova “koleginica” Jasna Janković, predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je takva praksa ne bi začudila.

Da se ekskurzije u galerije i muzeje u Beču ne naplaćuju, potvrdili su nam i iz novosadake turističke agencije, jedne od retkih koja organizuje školske ture do Austrije.

– Ne vidim korist od toga da se naplaćuje nešto što je besplatno, jer bi agencije na taj način podigle cenu svoje ponude i tako bile manje konkurentne. Jedino da se fakultativno naplaćuje, ali to nije po zakonu – zaključio je naš sagovornik.

(dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top