All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

SKANDAL U SARAJEVSKOM ZATVORU: Robijaš odvalio vrata ćelije pa uhapsio čuvare i cele noći ih maltretirao!

Edin Smajić, koji ima podeblji policijski dosije, a koji se nalazio u pritvorskoj jedinici KPZ-a Sarajevo pre nekoliko dana, kako saznaje, Avaz.ba izazvao je pravi incident.

Naime, Smajić je razvalio vrata ćelije i, kako nam je kazao izvor dobro upućen u istragu, sa pritvorenicima koji su bili s njim izašao iz ćelije. Potom je četvoricu zatvorskih stražara, koji su bili tu noć u smeni, maltertirao, šamarao, udarao nogama, pretio im…

Naš izvor nije bio siguran da li su i drugi pritvorenici učestvovali u maltretiranju čuvara.

“Sreća da nije našao ključeve drugih ćelija, inače je sve pritvorenike mogao pustiti vani. Sreća i da stražari ne nose oružje kada su u KPZ-u, nego samo kada rade pratnje jer je mogao biti veći incident. Oružje ne nose upravo zbog ovakvih slučajeva. Kako sam čuo, navodno je Smajiću tu noć bio rođendan i neki pričaju da je svemu kumovao i prokrijmčareni alkohol ili droga”, kazao je izvor.

Nakon ovog incidenta, Smajić je prebačen u KPZ Zenica, a istragu o ovom slučaju vodi Tužilaštvo KS.

Amer Softić, direktora KPZ-a Sarajevo, kako bismo dobili izjavu o ovom slučaju nije odogvarao na pozive.

Advokat Izet Baždarević, koji zastupa Smajića, kaže da je čuo da se neki incident dogodio i da je Smajić prebačen u KPZ Zenica ali da ne zna detalje.

“Znam da se neki incident dogodio, ali u to vrijeme sam bio na odmoru te Smajića još nisam vidio kako bih s njim razgovarao o tome. Tako da, ne znam detalje”, kazao je Baždarević u izjavi za Avaz.ba.

Inače, prema rečima sagovornika Avaz.ba u svim zatvorima je manjak zatvorskih stražara, ne nabavlja se oprema, direktorima u mnogim zatvorima mandat je produžen do septembra, pa se i ne trude da rade jer će ubrzo napustiti te funkcije.

“Zbog nezapošljavanja dovoljnog broja i adekvatnog kadra, jer nadležna ministarstva pokušavaju napraviti uštede, bilo je pitanje dana kada će u nekom zatvoru doći do većeg incidenta. Mnogi stražari su na bolovanju, a ovi koji rade, zna se dogoditi kada rade noćnu da ih zovu da dođu u drugu smenu. Nije se jednom desilo da zatvorske čuvare, koji rade noćnu, pozovu u drugu smenu zbog deficita kadra. Ako se nešto ubrzo ne učini po ovom pitanju, ovo neće biti jedini incident niti će imati ovako blage posledice. Pored svih ovih činjenica, moralo je negde da eksplodira, kaže dobro upućeni izvor.

(Dijaspora.news/avaz.ba)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top