All for Joomla All for Webmasters
Srbija

SIMBOLI EX YU “Politika” u milionskim dugovima i pred gašenjem

Uprava Politike AD i najstarijeg lista na Balkanu smatra da još postoji spremnost države Srbije da se firma i dnevni list sačuvaju.

Preduzeće Politika AD iz Beograda nalazi se u predstečajnom postupku. Njen većinski vlasnik je država. Politika AD je vlasnik 50 posto kapitala u firmi Politika novine i magazini, koja izdaje najstariji list na Balkanu. Bankrot majke firme značio bi neizvjesnu sudbinu za list Politika. Uprava Politike AD ocjenjuje da postoji spremnost države da se list osnovan 1904. godine sačuva.

U najvećoj štampariji u Srbiji se štampaju Politikin Zabavnik, Bazar, Enigmatika i drugi brendovi Politike. Štampa se i uslužno, i sve to na modernim mašinama.

“Ima dosta posla. Osim kvaliteta i kvantiteta, mi nastavljamo uspješno da radimo i da poslujemo kao do sada”, navodi Zoran Kosanović, direktor štamparije Politika AD.

Nova medijska strategija

Ali, vlasnik štamparije, preduzeće Politika AD, na korak je od bankrota, zbog duga od 33 miliona eura nastalog decenijama. Odlukom Privrednog suda u Beogradu, uveden je stečajni upravnik i zabranjena prodaja imovine. Uprava preduzeća je sastavila plan reorganizacije, što je slamka spasa za Politiku AD.

“To je predstečajni postupak, koji je, ustvari, pravni način da se riješi pitanje i održi, prije svega, Politika, kako bi se sanirali dugovi iz prošlosti. Najveći dugovi su prema Komercijalnoj banci i prema samoj državi Srbiji, to je postupak koji bi trebalo da se završi sretno po Politiku”, rekao je Zefirino Grasi, generalni direktor Politika AD.

Većinski vlasnik Politike AD je država sa 31 posto, zatim državni akcionarski fond sa 21 posto, preduzeće Elektroprivreda Srbije sa 12 posto te druge državne kompanije.

“Država prvo mora da usvoji novu medijsku strategiju, u kojoj će jasno biti naznačeno koji su interesi države kada je reč o medijima”, kaže Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije.

“Po toj sadašnjoj medijskoj strategiji, država bi trebalo da izađe iz svih štampanih medija. Država će sigurno naći način da se ona sačuva, izlazila država iz vlasništva ili ostajala u vlasništvu. Mislim da je to suština. Ne vjerujem da će Politika ići na doboš”, navodi Grasi.

List Politika izdaje firma Politika novine i magazini. Pedeset posto vlasništva u njoj ima Politika AD, a drugu polovinu sporna firma East Media Group, koja je izbrisana iz registra u Moskvi.

Miroslava Milenović, član Savjeta za borbu protiv korupcije u ostavci, kaže da East Media Groupu od privatizacije Politike prate tajnoviti i netransparentni ugovori, sumnja u korupciju, pranje novca i vlasničke veze bliske vlasti Borisa Tadića. Za to postoje, kako kaže, posredni dokazi.

Ročište o stečaju u februaru

“Sve to zajedno, po meni, je dovoljno da tužilaštvo otvori istragu i da utvrdi sve šta se dešavalo u vezi Politike. Savjet za borbu protiv korupcije nema ta ovlašćenja, ali u svojim izvještajima mislim da je dovoljno tema otvorio da tužilaštvo uzme stvar u svoje ruke”, rekla je Miroslava Milenović.

Ročište o stečaju Politke AD zakazano je za 23. februar. Tada će biti poznata konačna sudbina preduzeća, ali i samog lista Politika.

“Politika je osnovana je 1904. godine. List je danas najpoznatiji brend u štampanim medijima. Zbog toga je svaka vlast u Srbiji željela kontrolu nad Politikom, a tako nešto vjerovatno će i nadalje ostati”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top