All for Joomla All for Webmasters
Sport

Sale otkrio kako su se oni i Hrvati krišom sretali u Atini da se druže: Dođite na drugi sprat da se pozdravimo k'o ljudi! (VIDEO)

Njihovo prijateljstvo je mnogo jače od svega onoga što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije za šta oni uopšte nisu bili krivi

Aleksandar Saša Đorđević, selektor Srbije i legendarni bivši košarkaš, mnogo toga je ispričao u svom razgovoru za podkast “Give & go” na televiziji “Sport klub”.

Od svog odnosa i svađe koju je imao sa legendarnim Draženom Petrovićem uz mnoge detalje koji do dan danas nisu bili poznati, pa do čuvenog Evropskog prvenstva u Atini kada su se naši vratili sa osvojenim zlatom posle četiri godine zabrane igranja na velikim takmičenjima.

Po mnogo čemu je bio specifičan taj Eurobasket 1995. godine, godinama pre toga je besneo građanski rat u bivšoj SFRJ, u Bosni i Hrvatskoj i sve to je uticalo na odnose sportista koji su pak s druge strane u klubovima normalno komunicirali između sebe.

Posebno je bilo interesantno kako će izgledati susret između košarkaša Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) i Hrvatske, jer su bili smešteni u istom hotelu, a do pre neku godinu zajedno se borili u istom dresu i osvajali zlatne medalje.

– Kad su Hrvati došli u Atinu 1995. godine njihov sto za ručak je bio skroz desno u uglu, a naš skroz u levom uglu. Između nas je bila Evropska unija, tako smo se šalili, ekipe Španije, Švedske i njihovi stolovi. U trenutku kada su ulazili u hotel, Dino Rađa je prolazio pored nas i samo je tiho dobacio: “Mi smo gore na drugom spratu, dođite da se pozdravimo ka ljudi”. Onako se on sakrije, uđe u lift, mi za njim na drugi sprat i tamo krenemo da se grlimo i ljublimo tri puta, da njega ne bi videli u holu da se pozdravlja sa nama. Isto tako fizioteraput reprezentacije Hrvatske, uđe u lift i kad se vrata zatvore , da ga ne vide novinari Hrvatske, krene da nas ljubi tri puta. Oni nisu smeli da pokažu drugarski odnos, mi nismo imali taj problem -ispričao je Đorđević.

Sada već i vrapci na grani znaju da nije bila odluka hrvatskih igrača, niti njihovog stručnog štaba da te godine siđu s pobedničkog postolja na koje se više nikada nisu vratili, jer je Jugoslavija bila šampion i slušalo se “Hej, Sloveni”, nego odluka političkog vrha te države na čelu sa Franjom Tuđmanom.

(Dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top