All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

SAD MORA DA PRIZNA DA ŽIVI U HRVATSKOJ: On je danas najtužniji Slovenac na svetu (FOTO)

Dok čitava Slovenija slavi rezultate arbitraže s Hrvatskom, verovatno je jedini Slovenac koji ne slavi Joško Joras. Poznat po dugogodišnjim provokacijama, grafitu “Tudi tukaj je Slovenija”, slovenačkoj zastavi i tvrdnjama da on zapravo živi na okupiranoj slovenačkoj teritoriji, Jorasu je sada francuski arbitar Žilber Žilom jasno i glasno rekao da živi u Hrvatskoj.

“Ja nemam kuću u Plovaniji, moja kuća se nalazi u Sečovlju u Sloveniji. Sve zemljišne knjige su falsifikovane i to godinama pokušavam da dokažem na sudu. Ne vidim problem u tome što sam na uređenoj fasadi ostavio stari grafit, ‘Tudi tukaj je Slovenija’. On sve govori. Ako od toga želite da napravite senzaciju, radite je. Imam loša iskustva s hrvatskim novinarima i ne želim više ništa da vam govorim, jer nešto što traje 20 godina ja vam ionako ne mogu pojasniti u dva minute”, ispričao je Joras pre desetak godina za 24sata.hr.

U međuvremenu se ništa nije promenilo, pa je tako Joras nedavno odlučio da mu ni hrvatska voda nije dobra te je rešio da dovuče slovenački vodovod do kuće. Prekogranična opština Piran mu je odobrila priključenje na slovenački vodovod, ali od hrvatske strane nije dobio takvu dozvolu pa su komunalni redari morali da iziđu na teren u pratnji policije da bi mu uručili kaznu zbog kopanja po lokalnom putu.

Kako je moguće da jedan čovek tako dugo izbegava bilo kakvu kaznu, teško je shvatiti, ali je još teže objasniti.

Istim traktorčićem kojim je nedavno kopao kanal do Slovenije, pre nekoliko godina odlučio je da pomerii ivičnjak sa puta zato što je “sprečavao prolaz do njegove kuće i nanosio štetu njegovim automobilima”. Hrvatski policajci bili su prisiljeni da formiraju živi zid da bi sprečili dalje uništavanje. Zbog tog ivičnjaka morao je da interveniše i tadašnji premijer Slovenije Borut Pahor, koji ga je nazvao telefonom.

“U skladu s dozvolom direkcije za puteve danas sam želeo to i da uradim, ali hrvatski policajci su pred mene postavili živi štit. To je veliki problem jer znamo da su hrvatski policajci okupatori na slovenačkoj zemlji”, provocirao je Joras 2010. godine.

Joras već godinama govori protiv Hrvatske i hrvatskih vlasti, kojima sada po svom pravu pripada, a sve se zaoštrilo kada je odlučio da mu se baš i ne dozvoljava da stalno prelazi granični prelaz da bi došao do svoje kuće na “okupiranoj slovenačkoj teritoriji”.

Odlučio je ni manje ni više nego da izgradi lični put do domovine. Hrvatski policajci su blokirali makadamski put betonskim žardinjerama, a Joras je tražio pomoć slovenačkog pravosuđa. Sudija Niko Falkner iz Pirana rekao je da Joras ima pravo da ih pomeri, ali policija mu to nije dala. Kad je pokušao da ih ukloni dizalicom za automobil, slovenački policajci su rekli da nema odgovarajuću papirologiju. Prema Jorasovom mišljenju, time je Slovenija jasno pokazala da cilj vlade “nije zaštita slovenačke teritorije već izbegavanje incidenata na još neutvrđenoj graničnoj crti Slovenije i Hrvatske u tom području”. Joras je te 2006. utvrdio da se Slovenija služi jugoslovenskim metodama zastrašivanja i ne dopušta svojim državljanima da ostvare svoja prava u “okupatorskoj državi”, kako je nazvao Hrvatsku.

Ako se nastavi takav odnos slovenačkih vlasti, preti Joras, Slovenska pučka stranka, čiji je član, raspisaće referendum o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju. Prošlo je od toga, eto, već jedanaest godina, a Hrvatska je u međuvremenu postala punopravna članica Europske unije.

Međutim, njegove eskapade imale su i određenog uspeha jer je dobio posebnu rampu za prelazak granice kojom je mogao da zaobilazi međugranični prelaz.

Hrvatska i Slovenija decenijama su imale dogovor o granici i izbegavale su incidente, a samo je Joras stalno tražio neku novu dlaku u jajetu da bi mogao da prigovara Slovencima kako ne brinu za svoje državljane ili Hrvatima da su okupirali nečiju teritoriju.

Arbitraža je gotova i Joško i zvanično živi u Hrvatskoj, a ne na “okupiranoj slovenačkoj zemlji”. Ostaje da vidimo kako će on reogavati na te vesti…

(Dijaspora.news/kurir.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top