All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

RODITELJI MONSTRUMI: Skupljali su novac za liječenje kćeri pa ga spiskali na luksuz

Roditelji jedanaestogodišnje Nadia iz Španije godinama su sugrađanima upućivali srcedrapajuće apele i molili sugrađane da pokažu ljudskost i pomognu spasiti život njihove kćeri koja boluje od rijetke bolesti. Novac za liječenje skupljali su od 2008. godine, a na račun su im pristizali veliki novčani iznosi. A onda su blogeri, novinari i istražitelji raskrinkali njihove laži i prevaru.

– Činjenica da nas je otac bolesnog djeteta toliko prevario je nacionalni skandal – napisao je na Twitter jedan  građanin.

Sud je Margu Garau i Fernandu Drakeu Blancu oduzeo starateljstvo nad djetetom, a oca su zadržali u pritvoru dok je majka puštena da se brani sa slobode.

Otac je govorio da njegovu kćer može spasiti samo skupo liječenje u SAD jer Nadia pati od rijetke nasljedne bolesti koja izaziva prijevremeno starenje ćelija, a može izazvati i epileptične napade. Govorio je da je u Hustonu pronašao ljekara Edwarda Browna koji može izliječiti djevojčicu, ali je rekao i da je bio u Avganistanu gdje je posjetio vidara koji živi u pećini.

Gramzive roditelje raskrinkali su nakon što su se u novbembru ponovno obratili poznatom dnevnom listu ‘El Mundo’, a u roku od nekoliko dana na njihov je račun uplaćeno 150.000 eura. Mediji su tada otkrili da u cijelom SAD-u ne postoji stručnjak imena Edward Brown, a u klinici u Hustonu nisu znali ništa o Nadijinom slučaju. Blanco je tada priznao da je ‘možda malo preuveličao stvari’.

– Ali stvarno smo bili u Avganistanu i tražili ljekara iako ne živi u pećini – rekao je.

Dodao je da je priču malo dramatizovao jer “ne može živjeti bez kćeri”.

– Ali veliki dio priče je istinit – rekao je on.

Majka je pak rekla da ne zna ništa o trošenju novca i da joj nije bilo čudno što Fernando vodi djevojčicu na liječenje u Avganistan. Dodala je i da nikad nije išla na Nadijine tretmane jer su bili prebolni. Osim roditelja, a udaru kritika našli su se i španski mediji koje javnost optužuje da su ranije trebali istražiti slučaj.

Fernando je iskusni prevarant koji je 2000. bio osuđen na više od četiri godine zatvora za pronevjeru novca u firmi u kojoj je radio.

Istragom je otkriveno da su roditelji primili nešto manje od sedam milona kuna doniranih sredstava, a već su od toga potrošili 4,5 miliona kuna od čega veći dio nisu potrošili na liječenje nego na privatna luksuzna dobra.

foto: Facebook

Policija je u njihovom stanu, između ostalog, pronašla i 32 sata u vrijednosti od 50.000 eura, što je oko 370.000 kuna, i skupe elektronske uređaje, a i stanarinu su plaćali donacijama.

Dijaspora.news Izvor 24sata.hr
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top