All for Joomla All for Webmasters
Srbija

RODITELJI, GDE STE, ŠTA VAM RADE DECA? Sramotan je podatak koliko mladih od 14 do 16 godina u Srbiji pije. ŠTA PIJE, LOČE!

Alkohol je najčešće prva zavisnost sa kojom se mladi susreću, neretko se ne zaustavljajući samo na njemu. Srbija se nalazi na četvrtom mestu po potrošnji alkohola u poređenju sa drugim zemljama Evrope.

Od ukupnog broja lečenih alkoholičara, polovinu čine mladi od 25 do 30 godina, a više od 80 odsto njih do svoje 17. godine proba alkohol.

 

Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pažnju cele društvene zajednice, pre svega u prevenciji ovog nemilog fenomena.

Čak 50 odsto mladih uzrasta od 14 do 16 godina povremeno pije alkohol, 20 odsto njih se povremeno opija, a 7 odsto njih redovno pije, pokazuju podaci instituta “Batut”.

 

Iako je alkohol ranije bio više “rezervisan” za pripadnike muškog pola, statistika ukazuje i na sve veći broj žena konzumenata.

 

Tako devojčice danas piju čak deset puta češće nego u prošloj deceniji, a dečaci dvaput više nego pre deset godina.

 

 

FOTO: PIXABAY

 

Psiholog, Aleksandar Janković kaže za Espreso kako mladi u današnje vreme češće piju jer stalno pomeraju granice.

 

Više ne postoje jasna ograničenja, i mladi se trude da budu u toku sa vremenom, oni stalno pomeraju granice u svemu. Pokušavaju brže da odrastu, i nisu svesni da je alkohol štetan, da utiče na promenu raspoloženja, ali i na usporen razvoj, posebno u tim godinama, kaže Aleksandra.

 

Ona je dodala da se promocija alkohola vrši i u spotovima muzičkih zvezda, kako domaćih tako i svetskih.

 

Kada upalite televizor, vi možete da vidite obilje reklama, spotova u kojim se prmoviše alkohol kao nešto normalno, kao deo svakodnevnice i životnog stila. Toj deci treba da se objasni da alkohol nije naivan kao što misle, dodaje ona.

Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pažnju cele društvene zajednice, pre svega u prevenciji ovog nemilog fenomena.

 

Podsećamo, alkohol utiče na promenu raspoloženja i ponašanja delujući prvo, u manjim dozama, sedativno i relaksirajuće, a u većim dozama može podstaknuti i agresivno ponašanje. Kao i svako drugo opojno sredstvo, i alkohol može uzrokovati ozbiljne posledice po fizičko i psihičko zdravlje.

 

Mozak adolescenta, koji se u adolescenciji još intenzivno razvija, izrazito je osetljiv na sva sredstva zavisnosti, uključujući i alkohol. Ovaj deo moždane kore odgovoran je za kritičku procenu situacija, donošenje odluka, kontrolu želja i emocija.

 

Upravo stoga konzumacija u ovom osetljivom periodu moždanog razvoja može ostaviti teške i trajne posledice po funkcionisanje osobe u budućnosti.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top