All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Registracija, detaljne provjere, strožije kontrole: Šta će vas sve čekati na granicama EU?

Od velikih gužvi na granicama EU strahuju i Hrvatska i Slovenija. Novi rigorozniji pristup kontrolisanju svakoga ko namjerava ući u EU počinje da važi 2020.godine

S obzirom da Hrvatska ne pripada Šengenu, novi sistem registracije i kontrolisanja putnika zadavaće veliku brigu slovenačkim vlastima, pogotovo ako se uzmu u obzir neviđene gužve tokom ljetnjih mjeseci, kada su uvedene strožije kontrole.

Zbog veoma slabe reakcije granične službe na kraju s eodustalo od rigoroznijeg pristupa kontrolisanju putnika, ali novi način registracije on line a zatim i ulaska u EU mogao bi bigi popriličan zalogaj.

Slovenija predviđa probleme na graničnim prelazima, navodi se u njihovoj posebnoj izjavi koju su priložili prilikom donošenja nove odredbe o kontrolisanju putnika.

Zato su upozorili da bi sistem mogao imati “nerazmjeran učinak na protok saobraćaja na graničnim prelazima na kopnenim granicama na kojima će se provoditi, a time i na nekim granicama među državama članicama EU”.

S obzirom na takvu situaciju Slovenija je pozvala Evropsku komisiju d aim se osguraju dodadtna sredstva za poboljšanje infrastrukture na graničnim prelazima.

I Hrvatska je upozorila na moguće gužve na granicama.

Nova pravila

Podsjetimo, počev od 2020. godine, građani trećih zemalja, izuzetih iz viznog režima, u koje spadaju i državljani BiH, Crne Gore, Srbije , Makedonije, ali i Kosova, moraće da traže posebno odobrenje za ulazak na teritoriju EU.

Šengenski prostor, za koji će važiti nova pravila, obuhvata 26 zemalja, među kojima su Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn, Island i članice EU osim Velike Britanije, Irske, Kipra, Rumunije, Bugarske i Hrvatske.

Osim za državljane zemalja Zapadnog Balkana, sistem će se, između ostalog primenjivati i na državljane SAD, Australije, Japana, Singapura, Novog Zelanda…

To, međutim, ne predstavlja ponovno uvođenje viza na mala vrata, već daleko pojednostavljeniju proceduru, usmjerenu ka tome da se zemlje članice dodatno osiguraju od bezbjednosnog rizika.

U principu, ulaz će biti odobren svima koji na određeni način prethodno nisu prekršili unutrašnja pravila EU ili ne predstavljaju spoljnu opasnost po sigurnost građana Unije.

Ovaj novi sistem je nazvan Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), po ugledu na proceduru Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA) koja od 2009. godine važi u SAD. Na osnovu toga, vršiće se kontrola 39 miliona putnika iz šezdesetak zemalja koji mogu da uđu na teritoriju EU bez viza. Prema iskustvu iz SAD, odbije se oko 0,1 odsto podnosilaca zahtjeva.

Da bi se dobila dozvola za ulazak, putnici ka EU će biti u obavezi da, putem računara, popune elektronski formular koji sadrži lične podatke, informacije vezane za putovanje kao i adresu na prvoj destinaciji.

Predviđeno je da sa apliciranjem za ETIAS trebate krenuti najmanje 72 sata (3 dana ) prije polaska. kraćem od 72 sata.

Sistem ulaska / izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, “kako bi se provjerilo je li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tom osobom izdan nalog za hapšenje”, navodi se u obrazloženju prijedloga za ETIAS.
dijaspora.news/6yka.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top