All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Radoslav živi u kućici pečurki: Pravi neverovatne građevine, a jedna je u obliku kese s kokicama (FOTO)

Od kada se u umu Radoslava Kremenovića rodila ideja o pravljenju ovakvih kamp kućica ima već cela decenija

Radoslav Kremenović iz Novog Sada je za kratko vreme postao hit na internetu, zahvaljujući onome što pravi. Iako se već 6, 7 godina bavi tim poslom, baš danas su ga, kaže, zvali iz nekoliko medijskih kuća. Žele da rade priču o njegovim mobilnim kućicama.

A one, k’o bombonica. Da dečica požele da se igraju unutra. Kućica pečurkica, kao da je “pobegla” iz štrumpfovskog sela. Za oblike kućica koje Radoslav može da napravi, kaže, nema granica: pečurka, jabuka, bundeva, kokica, šta god nečija mašta smisli.

Za sebe kaže da ne želi da odraste i navodi stihove Arsena Dedića: “Kad bi svi ljudi na svetu baš kao sva deca na svetu…”

– U njoj može i da se živi, takva je termoizolacija, sve je izolovano. Živeo sam u kućici pečurki, preko zime, da je naravno malo probam. Grejao sam se na običnu grejalicu od dva kilovata. Leti, ako ne otvarate prozore po najvećoj vrućini, nema skapavanja. Nema zime ni vrućine – priča Radoslav.

Od kada se u umu Radoslava Kremenovića Kremenka rodila ideja o pravljenju ovakvih kamp prikolica ima već cela decenija, ali je realizacija počela pre 6, 7 godina. Sada, kaže Kremenović, za njega u ovom poslu nema tajni. Proleće je uveliko počelo, jagoda je sve više na pijacama, a Radoslav pravi mobilnu jagodu.

Kućicu koja će biti prodajni prostor jednog prodavca jagoda. Ujedno i reklamni proizvod, kaže Radoslav, jer čim ga vidite, znate o čemu se radi.

Poznati novosadski graditelj već ima desetak zaštićenih patenata. A zaštitio je i način gradnje, pa može da pravi oblike kakve god zamisli.

Garsonjera pečurka, recimo, ima 25 kvadrata, ali unutra ničega ne manjka, ima wc, tuš-kabinu, kuhinju, dnsvnu i spavaću sobu.

– Kućice su napravljene od armaturne rešetkaste konstrukcije, popunjene stiroporom i poliuretanskom penom i sve premazano fasadnim premazima u dva ili tri sloja, sa mrežicama i vodonepropusnim aditivima – objašnjava Radoslav. – U zavisnosti od zahteva kupca, vreme izrade moze biti od jedne nedelje do dva meseca, jer je svaka kućica unikat i ručni rad.

Cena po kvadratu je od 200 evra, a kućice imaju “razvučenu” struju, vodu i odvod. Ua njih ne treba građevinska dozvola.

Kremenović je dobitnik zlatnih plaketa na Festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva Tesla fest, 2014. godine za način gradnje i 2015. godine za dizajn mobilnih objekata.

Prema njegovim rečima, zahteva ima raznih i u skladu sa njima, gradnja objekta je duža ili kraća.

Jedna kućica otišla je i put Liberlanda.

 

– Što su veći radijusi i veće krivine, kućice zahtevaju više vremena. Mobilna garsonjera pečurka bi mogla da bude najkomplikovaniji objekat koji smo izgradili – kaže Radoslav.

Sa ovim načinom gradnje, kaže Radoslav, mogu se graditi pregradni zidovi, mini silosi, hale, vodopadi, kucice za ljubimce, scenografije, mogućnosti su nepresušne.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top