All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE O IZRUČENJU: Krvnik Haradinaj na slobodi!

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnjeg člana OVK Ramuša Haradinaja. Haradinaj je od danas na slobodi!

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za izručenje Ramuša Haradinaja. Sud nije dao obrazloženje za ovakvu svoju odluku.

Nakon odluke Apelacionog suda u Kolmaru Vlada Srbije sazvala je posebnu sednicu koja je zakazana za 11 sati.

Fancuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Fransuski sud je Haradinaju ukinuo meru zabrane napuštanja Francuske i odobrio mu da ponovo uzme pasoš, a on je najavio da će to učiniti u toku dana kako bi se što pre vratio na Kosovo.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova povodom ovakve odluke suda je izjavio da je “ovo pobeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući. On se zahvalio svojim pristalicama koje su bile okupljene ispred suda i rekao da je “ova bitka dobijena”. “Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno”, rekao je Haradinaj.

 

Čim je objavljeno da ce Haradinaj dobiti dokumenta iz Tirane, pojavile su se spekulacije da bi on već danas, za kada je zakazano novo, četvrto, ročište u Apelacionom sudu u Kolmaru, mogao biti izručen Albaniji, jer je postao njihov državljanin.

“Državljanstvo tu uopšte nije od značaja. Bilo bi samo u slučaju da je Haradinaj državljanin Francuske, a državljanstvo Albanije bilo bi značajno ako bi ga Albanija krivično gonila. Takođe, kako je objasnio, ako bi dve ili više država tražile ekstradiciju, onda se uzima i državljanstvo u ozbzir kada se odlučuje kojoj državi će se dati, ali ni tada kao ključni argument”, rekao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulic.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top