All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Radenka iz Kragujevca obara rekord u branju višanja: Za dan ubere 250 kilograma, a mesečno zarađuje pravo malo bogatstvo (FOTO)

Neke gazde nemaju nikakvih problema da nađu radnike, dok su drugi očajni i bezmalo mole narod da se javi

Berač u Srbiji danas može da zaradi- u berbi višanja prosečno od 1.200 do oko 3.500 dinara, u berbi malina od 2.000 do 3.000, dok će se berba grožđa plaćati od 1.300 do 2.000 dinara.

Cene su približne, ali razlika je na drugom mestu – da li gazda plaća prevoz, da li daje obrok, a neki poljoprivrednici plaćaju i cigarete beračima.

Jedni nemaju nikakvih problema da nađu radnike, dok su drugi očajni i bezmalo mole narod da se javi.

U Šumadiji i Pomoravlju upravo je počela berba višanja. U Starom Selu, na pola puta između Kragujevca i Jagodine, domaćin Siniša Aleksić sprema se za berbu. Radnike će platiti od 12 do 14 dinara za kilogram ubranih višanja, a iznajmiće i autobus za prevoz nadničara iz Jagodine i Kragujevca.

– Izlepio sam oglasima par naselja u Kragujevcu i javilo se oko 30 radnika, valjda niko neće otkazati. Sve je teže naći ih, oni stari radnici ostarili, pa ne mogu, a mnogo mladih bi radije da radi mesec dana za 20.000 nego da odu u njivu – kaže Aleksić.

Domaćin Momčilo Todorović uveliko je u berbi, a voćnjak mu je pun radnika, uglavnom familije.

– Berače plaćamo od 10 do 15 dinara po kilogramu. Jedan berač za dan ubere više od 150 kilograma višanja. Imamo ženu koja uspe da ubere i 250 kilograma za dan. Radnici u našem selu na berbi višanja mogu da zarade i više od 3.000 dinara, oni najbolji i najbrži – kaže Todorović.

A najbrža je Radenka Petrović iz kragujevačkog sela Velika Sugubina sa ličnim rekordom od 250 kilograma ubranih višanja za dan.

To oberem ako radim od sedam ujutru do sedam uveče, znači za 12 sati. Berem višnje već šesta godina, imam kondiciju, ali i neku svoju tehniku – kaže Radenka.

Čedomir Stevanović iz šumadijskog sela Žirovnica, čuveni voćar i vinogradar, godišnje zaposli na berbama grožđa, jabuka, šljiva i kajsija čak 1.380 radnika.

Mnogo nadničara kod njega radi godinama, pa nema problema sa nalaženjem nadničara.

Plaćam 1,3 evra na sat, a na berbama bude i po 60 radnika. Na inicijativu stalnih radnika, kod mene se radi osam sati, a ne više. Mislim da su radnici u pravu, nije tek tako neko osmislio osmočasovni radni dan.

Posle osam sati ljudi su umorni, a i ne stižu da se odmore za sutradan. Moji radnici se već posle 16 sati pakuju i odlaze. Za osam sati zarade oko 1.300 dinara, a imaju i ručak – kaže Stevanović dodajući da nema problema da nađe radnike i da dođe uvek više od potrebnog broja.

Šumadinci kažu da bezmalo u berbu uvek idu isti ljudi, najpre beru jagode, pa višnje, onda kajsije i breskve, pa maline, te šljive, grožđe i na kraju jabuke.

Što se tiče malinara, u Arilju je do pre koji dan nedostajalo nekoliko hiljada sezonskih radnika, a tokom sezone se na branju malina u Srbiji uposli oko 15.000 berača iz svih krajeva države. Malinari kažu da je iz godine u godinu sve teže doći do dobrih radnika.

Dragan Bogdanović, predsednik udruženje malinara iz Arilja “Vilamet spas” rekao je za RTS da berači malina imaju dnevnicu od 2.000 do 2.200 dinara, besplatno tri obroka dnevno i prenoćište.

U Požegi se beračima malina nudi 3.300 dinara, ali i pored toga odziv je mali i trenutno nedostaje oko 5.000 radnika– naveo je Bogdanović.

U poslednja 24 sata na oglasima je beračima malina nuđena uglavnom dnevnica od 2.000 dinara, na par mesta 2.500, a u jednom oglasi i “do 3.000 dinara”.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top