All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Prokletstvo jadranskog ostrva: Ko god je kročio na ovo tlo, zadesila ga je misteriozna tragedija, vlasnici umirali u najgorim mukama (FOTO)

Cela ova neverovatna priča počinje 1023. godine kada je u velikom požaru na dan svetog Benedikta izgorela većina drvenih kuća u Dubrovniku

Lokrumsko prokletstvo jedno je od najvećih misterija na svetu. Ova je priča manje poznata od legendi o prokletstvu Tutankamonove grobnice i misteriji dijamanta nade.

Cela ova neverovatna priča počinje 1023. godine kada je u velikom požaru na dan svetog Benedikta izgorela većina drvenih kuća u Dubrovniku. Dubrovčani su tada za spas grada utemeljili opatiju Svete Marije na Lokrumu.

Preuzeli su je benediktinci, tada najmoćniji red u katoličkoj crkvi. Benediktinci uskoro grade i manastir u kojem brinu o starima, siromašnima, bolesnima i nemoćnima.

U to vreme na Lokrumu je tokom velikog nevremena našao spas od brodoloma i Ričard Lavlje Srce, koji se vraćao s krstaškog pohoda iz Palestine, piše “Jutarnji list”.

Benediktanci

Sve je teklo svojim tokom dok su Dubrovčani dobro živeli i imali zlata. A onda su nastupila teška vremena. Krajem 18. veka prihodi su se utanjili, a rashodi ostali isti. Za održavanje mira Dubrovčani plaćaju reket Turskoj u iznosu od 12 i po hiljada dukata godišnje, što je oko 43 kilograma zlata.

Pristigao je i Napoleon, i tražio kredit za svoju vojsku. Dubrovčani u strahu od rata odobravaju zajam, ali Francuzi nisu imali nameru da ga vrate. Nastupa kriza i Dubrovački gospari pate.

Po onome – dabogda imao pa nemao. Odlučuju da prodaju Lokrum. Uslov je da se benediktancima oduzme sve što imaju. I tada počinje.

Benediktanci su morali da se oproste od svog vekovnog staništa. Odslužuju poslednju Božju službu u Crkvi svete Marije. Obučeni u crni habit i s kukuljicom navučenom duboko na lice izlaze u tamnu lokrumsku noć.

Pale voštanice i okreću ih prema zemlji. Tri puta obilaze svoje ostrvo i opraštaju se s njim. Vosak kaplje stazom kojom se kreću, piše “Jutarnji list”.

Prokletstvo

Uz molitvu izgovaraju u beskraj sudbinske reči, “Neka je proklet svaki onaj koji pribavi Lokrum za svoje lično uživanje!”.

Nakon 800 godina napuštaju ostrvo da se više nikada ne vrate. Bilo je to 1798. godine. Pet godina kasnije dubrovački vladari Gučetić, Sorkočević i Pucić prodaju ostrvo privatnicima za 60.000 dukata. Ali prokletsvo je otpočelo.

Sorkočević je skočio kroz prozor s trećeg sprata svoje palate, Gučetić se udavio u moru blizu Lokruma, a Pucić se obesio na tavanu svoje kuće.

Naredni vlasnik ostrva, bogati dubrovački kapetan Tomašević, potpuno je osiromašio, i ostrvo je morao da proda.

Novi vlasnik

Prokleto ostrvo zatim kupuje izvesni dr Jakopović iz Budimpešte, ali se ubrzo otkrilo da je nije doktor već da se lažno predstavljao, i da je bio brica. Ostrvo je nasledio njegov nećak, koji se, čim je krenuo čamcem ka njemu, udavio.

Nakon toga ostrvo je kupio brat cara Franje Josipa I, nadvojvoda Maksimilijan i za sebe i svoju suprugu Šarlotu. Međutim, Maksimilijan je otišao u Meksiko gde su ga mučili u ubili, a Šarlota se vratila na ostrvo. Jedva je preživela brodolom da bi na kraju izvršila samoubistvo nedaleko od Trsta.

Naredna žrtva bio je kralj Oto Fridrih Vilhelm (Ludvig II), ljubavnik carice Sisi – Elizabete Bavarske i majke nadvojvode i prestolonaslednika Rudolfa. Nakon letovanja na Lokrumu saznao je da ga je ministarski savet proglasio ludim i zbacio sa prestola. Pronađen je mrtav u jezeru kraj njegovog imanja.

Poslednja vlasnica Lokruma bila je habsburška knjeginja Vindiš Grac, koja je 1919. godine prodala ostrvo vladi Jugoslavije za 11 miliona dinara.

Ali, prokletstvo nije prestalo. Na Lokrumu je 1930-ih godina nestala jedna cela porodica.

Danas je Lokrum pitomo turističko izletište i ljudi uživaju u prirodi, znamenitostima, legendama, prirodi i kupanju, piše “Jutarnji list”.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top