All for Joomla All for Webmasters
Srbija

PRIVEDENA 4 CARINIKA: Oštetili budžet za preko 2,2 miliona evra, EVO KAKO

Pripadnici MUP-a Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom iz Novog Sada, Poreskom policijom i Upravom carina, priveli su 4 carinska službenika i dve osobe u vezi sa spornim carinskim postupanjem kojim je državni budžet oštećen za preko 2,2 miliona evra.
Uhapšeni su carinski službenici Z.O (57) i N.Š (56) i LJ.Đ (46, kao i Z.J (52) vlasnik privrednog društva ”DELPHIA SERVICES LIMITED/MAHE/SEYCHELLES” i službenik špedicije R.N (56), dok je u drugoj akciji u Zrenjaninu uhapšena carinska službenica S.G (40).

Policija je protiv privedenih podnela krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, zbog postojanja osnovane sumnje da su u periodu od juna 2016. do aprila 2017. godine, izvršili krivična dela nesavestan rad u službi i utaja poreza.

Osumnjičeni carinski službenici raspoređeni u Carinskom referatu Slobodna zona Novi Sad omogućili su uvoz cigareta na osnovu falsifikovanih akata protokola Ministarstva spoljnih poslova i predstavili ih kao robu koja služi za snabdevanje diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnih vladinih organizacija i njihovog osoblja, čime je izbegnuto plaćanje carine i drugih uvoznih dažbina.

Roba je u Republiku Srbiju ulazila preko carinske ispostave Gostun, odakle je upućivana u Slobodnu zonu Novi Sad, gde je, na osnovu falsifikovanih akata protokola, konačno ocarinjena bez plaćanja uvoznih dažbina i tako završila na crnom tržištu u zemlji i inostranstvu.

Na taj način omogućen je uvoz robe bez plaćanja uvoznih dažbina za preko 140.000 boksova cigareta, čime je budžet Republike Srbije oštećen za više od 2.2 miliona evra, odnosno nešto više od 271 milion dinara i to: na ime carine oko 20,5 miliona dinara, na ime akcize više od 200 miliona dinara, na ime PDV preko 50 miliona dinara.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

U drugoj akciji, u Zrenjaninu je uhapšena carinska službenica S.G. (40), zbog sumnje da je zloupotrebivši službeni položaj oštetila budžet Srbije za 848.708 dinara. Sumnja se da je S.G., prilikom carinskog nadzora i kontrole kamiona austrijskih registarskih oznaka, sačinila falsifikovanu ulaznu evidencionu karticu na kojoj je ubeleženo da je vozilo u carinsko područje Republike Srbije ušlo prazno, iako se u njemu faktički nalazila roba u vrednosti od 20.470 evra.

Na taj način, osumnjičena je vozilo pustila da uđe u Srbiju bez plaćanja carinskih dažbina, čime je vozaču kamiona pribavila imovinsku korist od 848.708 dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Uprava carina je aktivno učestvovala u otkrivanju oba slučaja, kao i prethodnih, čime je potvrdila odlučnost ove institucije u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima.

Podsetimo da je ovo treća akcija privođenja carinskih službenika tokom 2017. godine u kojima je zbog zloupotrebe službenog položaja ukupno privedeno 33 carinika, kao i da je sve nepravilnosti u radu carinskih službenika moguće besplatno prijaviti na dve telefonske linije:
”Otvorena carinska linija” 064/732 i dežurna telefonska linija Unutrašnje kontrole 066/ 303- 300.

dijaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top