All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRIČA KOJA JE DIRNULA PLANETU Evo gde je danas Stefan kojeg je spasao britanski vojnik

Britanski narednik Vejn Ingram (46) posvetio je punih 13 godina života izlečenju Stefana Savića (18) kojeg je upoznao na mirovnoj misiji u BiH, a koji zbog teškog deformiteta lica više nije mogao ni da diše ni da gleda.
Danas, zahvaljujući Vejnu, Stefan konačno ima novi život, prelepu devojku i završava srednju školu.Plemeniti vojnik prisetio se kako je 2003. godine bio u mirovnoj misiji u BiH, gde je za vreme redovne patrole upoznao dečaka sa velikim fizičkim poremećajima. Stefan je rođen s retkim facijalnim deformitetom, odnosno s „viškom“ kostiju umesto nosa. To je urušavalo njegovu lobanju i guralo oči toliko da je mališan jedva gledao. Odmah mu je prirastao za srce i vojnik je obećao da će mu pomoći. Davno dato obećanje ispunio je u potpunosti. Tokom 13 godina Ingram je skupio više od 165.000 evra za pet Stefanovih teških i komplikovanih operacija u bolnicama u Velikoj Britaniji, od kojih je završna bila u oktobru 2016. godine.

“Kada sam upoznao Stefana, rekao sam sebi da ću sve učiniti za njega. Otac sam četvoro dece i ovo je misija mog života. Ljudi kažu da sam ja promenio Stefanov život, ali on je, zapravo, promenio moj. Izuzetan je dečak i raste u porodici punoj ljubavi. Prošao je kroz strašne operacije, lekari su se plašili i da ne izgubi vid, ali on je svaki put iz operacione sale izlazio sa osmehom. Kad god je dolazio u Britaniju, čekao sam ga na aerodromu i provodio vreme s njim. Na početku sam skupio 6.000 evra, što je zaista bilo mnogo, s obzirom na to da je za prvu operaciju bilo potrebno 13.000 evra. Međutim, ni tada nije bilo garancija da će operacija biti uspešna. Obećao sam Stefanovim roditeljima da ću i na svakoj sledećoj biti tu uz njega. Jednom smo ga čak i prošvercovali u britanskom vojnom avionu, jer je postojao problem sa vizom”, seća se Ingram.

Foto: Printscreen/PinkFoto: Printscreen/Pink

On je danas penzioner, živi u Londonu i, nakon svega, kaže da bi voleo da se vrati u Bosnu, gde je upoznao Stefana.

“Želeo bih i svoju porodicu da dovedem, tamo sam upoznao neverovatne ljude koji su me prihvatili kao svog i stekao velike prijatelje”, sa osmehom priča on.

Foto: Printscreen/PinkFoto: Printscreen/Pink

Ponosan je, kaže za Pink, što je održao kontakt sa Stefanom i što dečak danas živi spokojnim životom, u porodici punoj ljubavi.

Foto: Printscreen/PinkFoto: Printscreen/Pink

“On završava srednju školu, uspešan je, ima i prelepu devojku. Zvao sam ga za rođendan i tada me je pitao kada će ponovo doći kod mene u London. Zato želim da svima kažem – nemojte samo proći pored nekoga ako vidite da je u nevolji, a znate da možete da mu pomognete. Ako na ulici vidite beskućnika, kupite mu hranu. Lako je samo proći, a neverovatan je osećaj ako možete da pomognete”, zaključuje Ingram koji planira još mnogo humanitarnih akcija i u budućnosti.

Dijaspora.news/Pink/Kurir

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top