All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Evo gdje u Evropi su hrana i piće NAJJEFTINIJI a gdje NAJSKUPLJI

Nalazi Eurostata u najnovijem istraživanju o cijenama hrane, pića i duvana u 38 zemalja Evrope, objavljeni krajem januara pokazuju da je Švajcarska  najskuplja zemlja u Evropi što se tiče hrane, dok su bezalkoholna i alkoholna pića, kao i cigarete najskuplje u Norveškoj,

Najjeftinije cijene bilježe se u Makedoniji, dok Srbija takođe spada u red jeftinijih zemalja u svim kategorijama. Bosna i Hercegovina je skuplja od Srbije, ali spada u red jeftinih zemalja. Zemlje su rangirane samo prema cijenama proizvoda, ne i u odnosu na standard.

Među državama članicama Evropske unije, Danska je najskuplja zemlja za hranu i bezalkoholna pića. Irska je najskuplja za alkoholna pića u Evropskoj uniji, dok je Velika Britanija daleko najskuplja za duvan. Makedonija ima najmanje cijene od svih evropskih zemalja i to u sve četiri grupe proizvoda. Među članicama EU-a, najniže cijene za hranu su u Poljskoj, za bezalkoholna pića u Rumuniji, a za alkoholna pića i duhan u Bugarskoj.

Od svih 38 zemalja Švajcarska bilježi najviši nivo cijena za hljeb i žitarice, meso i ribu, dok Norveška odudara po skupoći u kategoriji mliječnih proizvoda. U okviru EU-a ponovo je Danska najskuplja zemlja za hljeb i žitarice, meso i ribu, dok je Kipar najskuplji za mlijeko, sir i jaja.

Od svih 38 zemalja u Rumuniji su najjeftiniji hljeb i žitarice, u Albaniji meso, Makedoniji riba, dok je Poljska najjeftinija za mliječne proizvode. Među zemljama članicama EU-a, najniži nivo cijena za hljeb i žitarice se bilježi u Rumuniji, mesa, mlijeka, sira i jaja u Poljskoj, a cijena ribe u Bugarskoj.

U Makedoniji se bilježe i najmanje cijene ulja, masti, voća, povrća i krompira. Najskuplja i u ovoj kategoriji je opet Švajcarska, osim “ostalih prehrambenih proizvoda“ koji su najskuplji u Norveškoj. Među zemljama članicama EU-a, Poljska je najjeftinija zemlja za ulja, masti i druge prehrambene proizvode, a Rumunija za voće, povrće i krumpir. Danska je najskuplja zemlja za sve proizvode, osim za voće, povrće i krumpir koji su najskuplji u Švedskoj.

Slažete li se sa ovim podacima?

Dijaspora.news/faktor.ba.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top