All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

POSLEDNJA ŠANSA ZA TRAMPA Hoće li “novi Votergejt” koštati Hilari predsedničke fotelje?

Vreme polako curi: još osam dana ostalo je do izbora u SAD, a Donald Tramp i Hilari Klinton su prema poslednjim anketama u potpunosti izjednačeni što se tiče podrške glasačkog tela. Ipak, do pre nekoliko dana, Hilari je bila u velikoj prednosti, ali je otvaranje nove istrage FBI-ja o njenim spornim mejlovima dalo vetar u leđa Trampu. Međutim, hoće li to biti dovoljno da kontroverzni republikanac napravi možda i najveće iznenađenje u američkoj izbornoj istoriji?

Za razliku od prethodne istrage koja je pokazala da nema dovoljno dokaza da se protiv Klintonove podigne optužnica, o novoj istrazi se ne zna toliko, sem da su u pitanju novi mejlovi za čije će ispitivanje biti potrebno neko vreme, kako je to predočio direktor FBI Džejms Komi.

 To znači da je vrlo moguće da će i na dan glasanja iznad glave jednog od kandidata visiti mač sumnje, koji bi umnogome mogao da utiče na konačan rezultat.

Jer, u ovakvim istragama jako je teško u potpunosti isterati stvari na čistac, što najbolje pokazuje i prethodni slučaj, gde uprkos nepodizanju optužnice 64 posto Amerikanaca i dalje ne veruje Hilari Klinton, pokazala je nedavna anketa.

Tramp je već uporedio Hilarine skandale sa čuvenim “Votergejtom”, kada je Ričard Nikson izgubio izbore i završio na stubu srama zbog prisluškivanja političkih protivnika.

Da stvar bude još gora po bivšu državnu sekretarku, otkriveno je da je porodica Klinton poprilično “zamutila granice” između svojih poslova, dobrotvorne organizacije i političkih interesa, što je Trampu dalo preko potrebnu municiju da raspali po Hilari u poslednjoj nedelji pred izbore.

Dodajte tome i prethodnih 23 kompleta tajnih mejlova između nekadašnje državne sekretarke i šefa njene kampanje Džona Podeste, koje je objavio Vikiliks, i eto Trampa ponovo u igri.

Vratio se u igru: Donald Tramp

Foto: ReutersVratio se u igru: Donald Tramp

– Kada je reflektor bio uperen u Trampa, Hilari je lagano pobeđivala. Međutim, sada je sva pažnja usmerena ka njoj, i situacija je promenjena – rekao je Frenk Lunc, politički konsultant koji je ranije predvideo da će pobediti onaj kandidat koji bude uspeo da održi fokus na svom protivniku.

Jedna trećina pristalica Klintonove u anketi posle objave o otvaranju istrage rekla je da se dvoumi da li da 8. novembra ostane pri svojoj odluci i da glas bivšoj prvoj dami.

Dati procenu o tome hoće li Tramp prestići Hilari zbog novog skandala o mejlovima, jako je teško. Prva stvar je u tome što su svi politički analitičari u SAD pritajene ili otvorene pristalice jednog ili drugog kandidata. Druga stvar je što su isto uradili i mediji: na strani Hilari Klinton su redakcije velikih mejnstrim medija poput “Njujork tajmsa”, “Vašingon posta” i ostalih, dok je Trampova udarna igla “Foks njuz”. Svaki od njih daje različite rezultate, procene, predviđanja, uvek u korist kandidata kojeg podržavaju, razume se…

Ono što jeste sigurno je da je takmičenje u nepopularnosti, kako bi mogli da se nazovu ovi američki izbori, upravo dobilo novu dimenziju, koja će sigurno uticati na rezultat izbora.

IZDVAJAMO

To Top