All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

ZAVRŠENO DNK VEŠTAČENJE Stefanović: Tragovi najmanje tri osobe na oružju nađenom blizu Vučićeve kuće u Jajincima

Tragovi najmanje tri lica nalaze se na oružju koje je pronađeno u blizini porodične kuće premijera, izjavio je danas ministar unutrašnih poslova Nebojša Stefanović nakon što je završena DNK analiza tragova na ručnom raketnom bacaču, ručnim bombama i jednom od paketa municije.

Nebojša Stefanović u Jajincima u subotu uveče

Foto: P. Marković / RAS SrbijaNebojša Stefanović u Jajincima u subotu uveče

Stefanović je rekao da je reč o takozvanim mešanim tragovima, što u praksi znači da su tragovi jedni preko drugih i da je teško s preciznošću izolovati jedan DNK uzorak, koristiti ga za upoređivanje i identifikovati lica.

 Ministar je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove rekao da će se primeniti druge istražne metode kako bi se došlo do uzorka koji bi mogao da se koristi za upoređivanje.

On je kasnije novinarima u parlamentu ponovio da je DNK analiza završena, a da će se sada istražiti da li se radi o licima koja su došla van Srbije, sa teritorije BIH i RS i da li su tim oružjem pokušali da ugroze bezbednost premijera ili nekog drugog lica.

– To je jedan od pravaca istrage – rekao je Stefanović.

Takođe, istražiće se da li se radi o ljudima sa teritorije Srbije koji imaju vojno i ratno iskustvo, iskustvo u upotrebi takvog naoružanja, i to je neki drugi mogući scenario istrage, rekao je Stefanović i dodao da se razmatra još par mogućih pravaca.

Stefanović je rekao da policija ne isključuje nijedan scenario, ali i istakao da je malo verovatno da je neko u taj deo šume došao samo da bi odložio oružje.

“Malo je verovatno da je neko doneo naoružanje u taj deo jajinačke šume samo da bi ga odložio. Nije logično ni po jednom parametru, niti je verovatno”, naglasio je Stefanović.

Ministar je istakao da će policija učiniti sve što može da reši taj slučaj, ali i dodao da ne može da kaže da je taj slučaj jednostavan i da će ga lako rešiti.

Naglasio je da se nastavljaju dalja veštačenja i dodao da postoje lica za koje se sumnja da mogu učestvovati u rasvetljvanju događaja.

Ministar je istakao da država neće dozvoliti da neko pokuša da ugrozi nacionalnu bezbednost niti bilo čiju bezbednost.

Na pitanje da li će sada biti podignut nivo bezbednosti premijera, Stefanović je odgovorio da je to posao nadležnih službi koje se time bave.

“Ovde se pre svega radi o potrebi za snažnijim kontraobaveštajnim i obaveštajnim radom koji treba da otkrije gde stoje izvori ovakvog delovanja”, podvukao je Stefanović.

Stefanović je dodao da je ručni raketni bacač “zolja” proizveden u jednoj fabrici namenske industrije u bivšoj SFRJ, nakon čega je raketa “dospela u Doboj”.

Prema njegovim rečima, dve ručne bombe su proizvedene van Srbije, u nekoj od fabrika bivše Jugoslavije, i nema informacija gde su završile, dok su dve ručne bombe dospele u okolinu Sarajeva 1991. godine, odakle su stigle na teritoriju Srbije.

Podsetimo, u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića policija je u subotu uveče pronašla sanduke s oružjem dovoljnim da njime bude uništena kolona vozila.

Arsenal, koji je sadržao ručni bacač M-80 (poznatiji kao “zolja”), četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetara i nekoliko metaka za automatsko oružje pronađen je u šumi u Jajincima, nedaleko od porodične kuće oca Aleksandra Vučića, u kojoj često boravi premijer.

Zolja, ručni bacač, koja služi za uništavanje oklopnih vozila, tenkova ili blindiranih automobila, nađena je 15 metara pre skretanja za kuću premijerovog oca, na mestu gde zbog konfiguracije terena mora da se uspori.

Vučić je u nedelju na konferenciji za novinare istakao da “će biti jasno o čemu se radi ako se ne pronađe parcijalni DNK”

IZDVAJAMO

To Top