All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

POLICIJA PRED POZORIŠTEM U UŽICU: “Zapalićemo zastave Hrvatske i Crne Gore!”

Dok je ansambl “Zagrebačkog kazališta mladih” sinoć, pete večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, briljirao predstavom “Hinkeman”, pred pozorišnom zgradom stajala je policija.

Policija pred ulazom u užičko Narodno pozorište

Foto: Miloš Cvetković / RAS SrbijaPolicija pred ulazom u užičko Narodno pozorište

Odgovor se mogao naslutiti na terasi pozorišne zgrade gde su od ponedeljka do juče popodne stajale zastave Srbije, Hrvatske i Crne Gore, država iz kojih dolaze predstave uvršetene u selekciju JPF. Međutim, “šahovnice” i dvoglavog orla na crvenom platnu sinoć nije bilo.

 Zastave su, zapravo, bile savijene i okrenute ka unutrašnjem delu balkona.

Drugi detalj koji je ukazivao na nešto sumnjivo, takođe nezabeležen u 21 godinu dugoj istoriji JPF-a, bilo je pregledanje karata za predstavu. Umesto na vratima sale, obezbeđenje pozorišta ulaznice je kontolisalo na ulasku u hol, i to pod okom policije.

Zašto su zastave Hrvatske i Crne Gore uklonjene, i čemu policija pred zgradom pozorišta sinoć i jutros je bilo nemoguće saznati u organizaciji Festivala, tek procurela je nepotvđena informacija da je neko dojavio da će znamenja komšijskih država biti zapaljena. Zastave do jutros nisu vraćene na terasu.

Neko dojavio da će zapaliti zastave Hrvatske i Crne Gore?

Foto: Miloš Cvetković / RAS SrbijaNeko dojavio da će zapaliti zastave Hrvatske i Crne Gore?

Verovatno i ne znajući za “uvertiru” predstave, igra Zagepčana praćena je aplauzima publike koja je “Hinkemana” ocenila sa 4,86 što je do sada najvrednije ocenjena predstava JPF-a.

"Hinkeman" prvi favorit užičke publike

Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija“Hinkeman” prvi favorit užičke publike

“Hinkeman” po tekstu nemačkog pisca Ernsta Tolera, a u režiji Igora Vuka torbice, kroz lik čoveka koji je u ratu ostao bez polnog organa, otovorio je pitanja poratne traume, ponižavanju čoveka, slobode, ljubavi. Živu predstavu, na pozornici bez klasične scenografije sknandalizovali su goli glumci, predvođeni Ozrenom Grabarićem, i polugole glumice. Kako je tekst pisan još posle Velikog rata doživljen među Užičanima, koji su u rediteljskom rukopisu Igora Vuka Torbice prepoznali savremena pitanja, svedoče visoka ocena i dugotrajni aplauz kojim su Hrvati ispraćeni sa scene.

Zagrebačko kazalište mladih nametnulo bolna pitanja današnjice

Foto: Miloš Cvetković / RAS SrbijaZagrebačko kazalište mladih nametnulo bolna pitanja današnjice

Festival se nastavlja večeras, šestom, pretposlednjom takmičarskom predstavom “Bela kafa” Narodnog pozorišta Beograd.

Izvor: blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top