All for Joomla All for Webmasters
Magazin

Pojavili se VITEZOVI, koje viđamo samo jednom godišnje! (FOTO)

Red vinskih vitezova “Dorotej” proslavio je danas slavu Sveti Trifun onako kako dolikuje: poštujući sve običaje i obrede, obučeni u posebne odore. Kako običaju nalažu, danas su i prvi put u novoj kalendarskoj godini obišli vinograd, simbolično orezali lozu i zalili je vinom.

Vinari viteškog reda “Monah Dorotej” već osmu godinu zajedno odlaze u vinograd kolačara, da se pomole za dobar rod i preseku kolač.

Foto: Zoran Đukić

Foto: Zoran Đukić

– Jedna četvrtina kolača ostaje u vinogradu, da dođu fazani da kljucaju, jer je fazan vinogradarska ptica i donosi rod vinogradu – objasnio nam je vinar i vitez Sava Minić iz sela Tržac kod Aleksandrovca, koji je ove godine domaćin svim vitezovima.

Foto: Zoran Đurić

Foto: Zoran Đurić

U vinograd se po tradiciji prvi put ulazi u svečanim odorama boje vinskog taloga. Svake godine je jedan vitez iz reda domaćin, kolačar. Domaćinstvo se potom predaje najmlađem vinaru posle zasluženog četvorogodišnjeg viteškog staža.

Foto: Zoran Đukić

Foto: Zoran Đukić

– Radićemo marljivo i vredno i nadam se da će moje kolačarstvo doneti nama u Župi blagorodnu godinu – kaže ovogodišnji kolačar Sava koji potom vodi sve vitezove u svoju kuću i vinariju kako bi se slavlje nastavilo. A slavlje često potraje i do sutradan.

Najviše razloga za radost svake godine imaju svečano promovisani novi vitezovi vina, zaslužni za hektare novih zasada vinograda u Aleksandrovačkoj Župi.

Foto: Zoran Đurić

Foto: Zoran Đurić

Čuvari vinske kulture, vinski vitezovi, jedni su od onih koji su dali sebi zadatak da propagiraju i šire vinsku priču među “nevernicima”.

Vinski vitez se postaje na predlog jednog ili više članova vinskog viteškog reda, s čime treba da se slože i ostali vitezovi. Po dobijanju saglasnosti, potencijalni član treba da položi ispit iz poznavanja vina, a nakon toga sledi primanje u viteški red. Ceremonija je veoma svečana.

(Dijaspora.news/J.S/[email protected])

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top