All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

Zašto je počeo rat “SVETI TRIFUN – DAN LJUBAVI”? Kako su se dva velika sveca našla u istom danu

Smatrate sebe Srbinom, pravoslavcem i priznajete samo Svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinogradara? Ili ste mladi i zaljubljeni, pa vam je Sveti Valentin baš “kul”? Da li ste se ikada zapitali – kako je došlo do toga da dan zaljubljenih i praznik vina padnu u isti dan?

Na ovaj dan su se “zgurala” dva svetitelja – jedan kod Srba ima veoma dugu tradiciju i poštuje se vekovima. Drugi, “mlađi” koji je posredstvom medija postao globalni fenomen i van hrišćanskih zemalja.

Reč je o dva potuno odvojena sveca koje poštuju i pravoslavna i katolička hrišćanska crkva. Sveti Trifun kao zaštitnik vinogradara i vinara, nikako ne može biti zamena za svetog Valentina, koga Pravoslavna crkva takođe slavi, ali 12. avgusta.

Sveti Trifun je živeo u 3. veku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar lečenja i da je njime uspeo da ‘od zlog duha’ izleči ćerku rimskog cara Gordija. Bogate carske darove razdelio je siromašnima i do kraja života živeo kao skromni čuvar gusaka.

U vreme velikog progona odbio je da se odrekne Hrista zbog čega je ubijen 250. godine na današnji dan.

Negde u to vreme živeo je i Sveti Valentin. On je život posvetio tajnom venčavanju vojnika, kojima je bilo zabranjeno zasnivanje porodice, sa njihovim izabranicama.

Zbog ove pomoći zaljubljenim parovima, Valentinu je 269. godine odsečena glava. Legenda kaže da je, pre smrti, Valentin poslao oproštajno pismo slepoj tamničarevoj ćerki za dobrotu koju mu je pokazala dok je bio u tamnici. Devojka je kada je primila pismo progledala.

Foto-ilustracija: Profimedia/I love images

Foto-ilustracija: Profimedia/I love images

I tako su muškarci svojim voljenima počeli da šalju poruke, a ljubav je dobila svoj zvanični dan.

Sa druge strane, Sveti Trifun se vekovima slavi na prostorima Srbije. Njega slave mnogi esnafi, a u prvom redu gostioničari i vinogradari jer je reč o “zaštitniku vina i vinove loze”. Dobre kafedžije tog dana besplatno toče vino gostima.

Postoji verovanje, da će godina biti rodna ako na Trifundan pada sneg ili kiša. Ako je vreme lepo, čeka nas sušna godina. Ipak, posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

“Valja se” da se na ovaj dan poreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom,  da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko.

Zahvaljujući Holivudu i dobrom marketingu, Dan zaljubljenih postao je globalni fenomen, a poklanjanje bombonjera, srca i drugih prigodnih poklona voljenoj osobi vremenom je zahvatilo i Srbiju.

Ipak, ima i onih koji još uvek za praznik “priznaju” samo Svetog Trifuna.

U koju god grupu da spadate, imamo savet za vas: Zagrlite nekog koga volite, otvorite bocu nekog dobrog vina i uživajte u životu!

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Kako i zašto je počeo rat “SVETI TRIFUN – DAN LJUBAVI”?!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top