All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

POČEO PETROVSKI POST: Evo šta treba da jedete svakoga dana osim sredom i petkom

Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas je počeo Petrovski post, ustanovljen u slavu svetih apostola Petra i Pavla i ostalih apostola koji su se posle silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za hrišćansku propoved.

Ovaj post sličan je Božićnom, ali je nešto blaži od njega. Oni koji poste od danas ne bi trebalo da jedu meso, jaja, pavlaku, sir, kajmak, čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim srede i petka, koji se poste na vodi.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja.

Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje.

Post se završava 12. jula, na Petrovdan, praznik koji je posvećen svetiteljima Petru i Pavlu.

Dužina posta je različita i zavisi od datuma proslave Duhova ili Pedesetnice koji spada u pokretne praznike povezane za Vaskrs.

Takođe, na Ivandan, odnosno 7. jula, se jede riba, bez obzira na dan koji je te godine.

Najduže može trajati šest nedelja, a najkraće nedelju i jedan dan. Petrovski post spada u jedan od četiri najvažnija godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima.

Najduži je Veliki ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja, a potom Božićni post koji takođe traje više nedelja i završava se praznikom Hristovog Rođenja.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli.

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje samo 15 dana, od 1. odnosno 14. avgusta do 28. odnosno 15. avgusta.

On je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Ovaj post je strožiji od božićnog i apostolskog, te pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki post, sve dane “na vodi”, osim subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top