All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

POBEGAO JE IZ ZLOGLASNOG BRAZILSKOG ZATVORA, A DANAS VOZI UBER U ZAGREBU: Putnici mi daju odlične ocene!

Od sarajevske Kule, milanske Opere do najozloglašenijeg brazilskog zatvora. Sve je to prošao Mato Pauk, 56-godišnji Županjac.

On je begunac iz Brazila, proteran iz Italije, a sada živi u zagrebačkom naselju Botinec gde vozi Uber. U potpuno nehumanim uslovima Pauk je izdržavao kaznu u brazilskom zatvoru.

 

“Od 8 do 30 ljudi je u ćelijama. Nabijeni kao sardine. Ja sam prvih šest meseci spavao na betonu, na totalnom betonu, bez ičega, nisam imao mogućnost ni da operem zube”, priča Mato.

 

Prvi Paukovi problemi počeli su 1998. godine, kada su iz policijskog skladišta u Županji nestala dva automobila. “To su ti papiri, to je ta originalna presuda. O trojici Italijana gde sam ja prevodilac njima bio. Ja sam njima samo prevodilac bio”, kaže.

FOTO: PROFIMEDIA

Ali je u Sarajevu završio u zatvoru, pa je izručen Italiji, da bi kasnije iza rešetaka završio i u Brazilu. I to u najzloglasnijem zatvoru iz kojeg je uspeo da pobegne tokom pobune zatvorenika.

 

“Oni su bili koncentrisani više na te nemire, ja sam uspeo da izađem napolje, imao sam pasoš koju sam uzeo iz njihovih ormara i otišao sam za Argentinu”, prepričao je.

 

Pozajmljenim novcem vratio se u Hrvatsku, gde poslednjih mesec dana vozi Uber. A to što je prošao tri zatvora – za poslodavca, nije problem.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

“Ja sam u Uber morao da donesem dokument da se protiv mene ne vodi nikakav proces i da nisam osuđivan u Hrvatskoj”, objasnio je.

I nema. Ima potvrdu o nekažnjavanju, a svi zatvori u kojima je bio su van Hrvatske. O iskustvima iza rešetaka – čak priča i ljudima koje vozi.

 

“Žao im je kad čuju tako nešto. Jer je apsurdno. Daju mi peticu na kraju vožnje, podržavaju me. Kažu, borite se za svoja prava”, rekao je Mato.

 

Sopstvenu decu Pauk nije video već osam godina. “To su moji blizanci, moje zlato, moje sve, moj život, to iz ponosa mogu reći”, kaže.

Svakog dana čuju se telefonom.

 

Ali u Brazil, poručuje, više ne ide. I to sve dok ne dokaže da je napravljena velika greška.

 

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top