All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PO NJOJ SU NAZVALI PAPUČE, VINO, TORTU… Sevnica živi od Melanije, ali nije više toliko oduševljena

U Sevnici, malom ruralnom mestu u Sloveniji gde je odrasla prva dama SAD Melanija Tramp, malo je proizvoda koji tamošnji preduzetnici nisu nazvali po njoj: Melanijina torta, sladoled, vino, čaj, papuče, salama, jabuke sa čokoladnim prelivom, primetio je novinar Njujork tajmsa Patrik Kingsli, koji je obišao to mesto.

U Sevnici, malom ruralnom mestu u Sloveniji gde je odrasla prva dama SAD Melanija Tramp, malo je proizvoda koji tamošnji preduzetnici nisu nazvali po njoj: Melanijina torta, sladoled, vino, čaj, papuče, salama, jabuke sa čokoladnim prelivom, primetio je novinar Njujork tajmsa Patrik Kingsli, koji je obišao to mesto.

 

NYT Politics

@nytpolitics

Melania cake. Melania wine. Melania slippers. Melania salami. Melania chocolate-coated apple slices. Welcome to the Slovenian town where the first lady grew up.

Sevnica, a town of about 5,000 people in Slovenia, where Melania Trump spent her childhood.

In First Lady’s Hometown in Slovenia, the Business Is Melania

To capitalize on the link to Melania Trump, shopkeepers in Sevnica brand everything from slippers to salami with her name. For some, the novelty is wearing thin.

nytimes.com

Nazivi većine proizvoda zbog autorskih prava samo aludiraju na njen identitet: vino se zove “Prva dama”, papuče (srebrnaste s krzenim zečjim repom) zovu se “Bela kuća”.

 

Na stranu pravna zbrka, ali gospođa Tramp je korisna Sevnici, gradiću od oko 5.000 stanovnika koji leži u šumovitoj dolini reke, nekih 90 minuta automobilom od Ljubljane, glavnog grada Slovenije. Jedini hotel u gradu ponovno je otvoren ove godine.

U poslednje tri godine, otkako se Donald Tramp kandidovao za predsednika SAD, godišnja turistička poseta porasla je za 15 odsto – velikim delom zahvaljujući obilascima na temu Melanije.

 

“Posle Melanije, stvari su se zaista promenile”, kaže gradonačelnik Srećko Ocvirk. “Sada imamo turiste iz celog sveta.”

 

U popularnom restoranu može da se naruči “Predsednički burger”, kom je na vrh peciva postavljen komad sira koji asocira na frizuru predsednika Trampa.

 

U Kopitarni, fabrici obuće koja proizvodi papuče na temu Melanije, poslovodstvo i radnici slave američku prvu damu zato što je obeležila Sloveniju na geografskoj karti.

 

“Mnogi drugi ljudi”, priča Marija Balinc, poslovođa za izvoz, “mislili su da se mi zapravo zovemo Slovačka.”

Ali, ako se zagrebe malo dublje, vidi se da je novitet samo površinski, čak i za ljude poput Lidije Ogorevc, jednog od lokalnih vodiča koja povremeno po ceni od 35 dolara po osobi vode ture po lokacijama koje imaju veze s Melanijom.

 

“Da, to je Melanijino vino”, uzdahnula je Ogorevcova vodeći turu pored flaše “Prva dama”, izložene na prodaju u dvorcu iz 12. veka. “Ali ovo”, dodala je pokazujući na obližnju bocu “Grajske kri”, “ovo je vrhunsko vino.” Ona ovih dana ne krije indiferentnost prema svoj toj gunguli oko Melanije.

 

FOTO: WIKIPEDIA

Dvorac kraj Sevnice

 

“Mene stvarno nije briga za takve stvari”, kaže Ogorevcova ne obazirući se na to kako takva izjava može da zvuči na “Melanija turi”. “Sevnica ima mnogo više da pokaže od same ove priče.” Za nju je Sevnica slavna po svom dvorcu na obližnjem brdu s romantičnim pogledom na reku Savu što vijuga u dolini ispod

 

“Možete li samo da zamislite kako ovo izgleda leti?”, pita gledajući po dolini s vrha dvorca. “Uh! Stvarno lepo!” Raspoloženje joj se pokvarilo kako smo se dovezli nazad u Sevnicu i parkirali pred tornjem iz komunističke ere na rubu grada. “Sada ćemo obići stambenu zgradu u kojoj je živela”, rekla je, govoreći o budućoj prvoj dami, koja se tada još zvala Melanija Knavs. Neodređeno je mahnula prema zgradi i slegnula ramenima: “Ne mogu da vam kažem gde je tačno stanovala jer nemam tu informaciju”, kaže pomalo iznervirano.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Malo niže, u turističkom birou, turisti mogu da kupe knjigu o detinjstvu gospođe Tramp – “Melanija Tramp: Slovenačka strana priče”, a na raspolaganju im je i široka lepeza proizvoda o prvoj dami, kao što je jabuka sa čokoladnim prelivom. Ali šefica lokalne turističke zajednice Mojca Pernovšek kaže da “ne bi o politici” i pristaje na razgovor samo ako ne spominjemo Melaniju. Kaže da može da se razgovara o toliko drugih stvari: festivalu salame samo za muškarce, festivalu vina (za oba pola), festivalima piva, pecanju, pešačenju, dvorcu…

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

U ovoj zgradi je Melanija živela kao mala

 

Pre 2016, kada je Tramp postao svetski faktor, Sevnica je bila poznatija kao malo industrijsko središte, po “Kopitarni”, po fabrici nameštaja “Stilles”, po najvećoj slovenačkoj fabrici veša “Lisci”. Dok je gospođa Trump još bila dete, njena majka, Amalija, radila je u jednoj drugoj fabrici, koja se u međuvremenu zatvorila. Njen otac, Viktor, navodno je prodavao automobilske delove. Malo ko ih se seća iz tog vremena, čak ni gradonačelnik Ocvirk, koji je od gospođe Tramp stariji samo jednu godinu, što znači da je osnovnu školu pohađao u isto vreme kao i ona.

Gospođa Tramp je Sevnicu napustila pre 30 godina, prvo krajem 80-ih, kad je studirala u Ljubljani, pa nekoliko godina kasnije, kad je otišla na rad u SAD. Ali mlađoj generaciji je jako uzbudljivo što se za Sevnicu vezuje ime američkog predsednika i prve dame.

 

“Ne poznajem je lično, ali sam svejedno vrlo ponosna što je iz moga grada”, kazala je Maja Kozole Popadić, vlasnica kafića koji prodaje pitu od jabuka na temu Melanije. “Za nekoga iz ovako malog grada, postati prva dama SAD je baš je velika stvar.”

 

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top