All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Bosanac izgubio gomilu novca na kockanju, sada se sprema da im uzme 2 miliona evra: Ima detaljan plan da povrati novac!

Državljanin Bosne i Hercegovine B. S. (47) mogao bi, zahvaljujući bečkom udruženju građana “Privileg”, da postane jedan od retkih ljudi kojima će se porok kao što je kockanje – isplatiti.

B.S, inače na lečenju od zavisnosti od kockanja, pokrenuo je nesvakidašnji sudski postupak u Beču, čiji epilog bi mogao da bude naplata blizu dva miliona evra od vodećih austrijskih kockarnica, sportskih kladionica i onlajn platformi za igre na sreću.

Advokat Kristof Naske iz Udruženja građana Privileg, koje na teritoriji Austrije pruža besplatnu pravnu pomoć na maternjem jeziku za sve građane iz bivše Jugoslavije, kaže da postoji nekoliko pravnih osnova za pokretanje sudskog procesa za povrat prokockanog novca.

– U prvom slučaju osoba je patološki zavisna o kocki, pa se posmatra kao pravno nesposobna za sklapanje ugovora. Drugi osnov je zabrana kockanja kod inostranih igara na sreću koja je na snazi u Austriji, a prema kojoj većina inostranih kockarnica, u koje spadaju i one onlajn, najčešće nemaju odgovarajuću licencu. U trećem slučaju, pravni osnov postoji kada kockarnica nije ispoštovala zakonom propisane odredbe o pružanju kockarskih usluga, odnosno kada nije poslovala u skladu sa zakonom – objašnjava bečki advokat.

Želi da naplati izgubljeno vreme i novac Foto: Pixabay.com

On dodaje da je čitava oblast uređena odredbama opšteg Građanskog zakonika, kao i zakonima o kockanju na automatima koji se razlikuju na lokalnom nivou za svaku od devet pokrajina u Austriji.

– Ako naš član želi da se bori za novac koji je prokockao, mora da ispuni dva najvažnija preduslova – stručnjak za bolesti zavisnosti od kocke prethodno mora da dokaže da je u trenutku kockanja bio zavisnik, a mora da se utvrdi i visina sume koju je izgubio. Ovde moram da naglasim da ne postoji takozvana gornja granica, ali je svakako jedan od najvećih izazova tačno dokazati koliko je novca prokockano. To se čini uvidom u finansijske transakcije u kockarnici, blizini tog objekata ili online praćenjem toka novca na računu – ističe dr Naske.

Dobra vest je, kako naglašava, da naknada štete u pojedinim slučajevima može da se traži i nakon 30 godina, koliko iznosi rok zastarevanja kada je kockanje bilo nezakonito ili je osoba bila patološki zavisna o kocki.

B. S. je rešio da posle 12 godina kontinuiranog kockanja u Privilegu potraži pravnu podršku, pomoć kod pripreme dokumentacije, ali i vrhunskog advokata.

– Prvo sam počeo sa malim sumama, ali vremenom se cifra povećavala, tako da je došla do 50. 000 evra mesečno. Po mojoj proceni, ukupno sam prokockao oko dva miliona evra. Nema tu pravila. U glavi mi je samo velika novčana suma koju ću dobiti i zaboravljam koliko sam zapravo uložio. I ne žalim taj novac, jer sam stalno u ubeđenju kako ću dobiti pare i pokriti ono uloženo. Tako sam se našao u začaranom krugu, da bih igrao morao sam da se snalazim, uvlačio sam se u dugove i kriminal, zbog čega sam povremeno bio i u pritvoru. Sada je došlo vreme da mi se nadoknade vreme, novac i zdravlje koje sam uzalud potrošio – navodi B.S. pošto je započeo lečenje od zavisnosti od kocke i pred kojim je borba na sudu koja može da potraje do dve godine, možda i duže.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top