All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Pacijente u Srbiji šalju na hemioterapiju, a za mnoge oblike raka novi lekovi bi bili dovoljni, ali ih nema!

Redovne provere, pregledi, skrininzi, jednom rečju – prevencija – najbolja su zaštita kada je reč o kanceru. Ali kada je za njih već kasno, opcije za lečenje u Srbiji nisu brojne.

Tamo gde već 15 i duže godina druge zemlje za lečenje raka koriste lekove i inovativne terapije, pacijenti u Srbiji se i dalje prvo šalju na hemioterapiju, jer su druge metode preskupe, a republičko zdravstveno osiguranje ih ne pokriva. Doktori i pacijenti dele istu frustraciju – saznanje da lek postoji, ali ne na raspolaganju i ne u okviru osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Redovne provere, pregledi, skrininzi, jednom rečju – prevencija – najbolja su zaštita kada je o kanceru. Ali kada je za njih već kasno, opcije za lečenje u Srbiji nisu brojne. Pacijenti gotovo po navici prvo traže hirurga i pitaju se kada će na hemioterapiju. U svetu se, sa druge strane, redovno pojavljuju novi lekovi koji imaju za cilj da obolelima pruže duži i kvalitetniji život, a u nekim slučajevima i izlečenje. No broj tih lekova kod nas sporo raste, čak i za najučestalije oblike raka, kakav je kancer pluća.
-Samo jedan lek za lečenje karcinoma pluća pojavio se 2011. godine kod nas, iako je u svetu deceniju pre toga to polje veoma napredovalo. Imamo samo jedan lek u zadnjih 10-ak godina. Jedini način da pacijenti dobiju ovaj lek jesu donatorske kompanije, a činjenica je da trenutno u Srbiji imamo 6.000 novootkrivenih pacijenata obolelih od raka pluća, gde više od 60 odsto je u trećem B i četvrtom stadijumu. Njihovo preživljavanje, ukoliko nemate inovativnu terapiju, jeste ispod godinu dana. To je poražavajuće – rekao je dr Goran Stojanović, Institut za plućne bolesti Vojvodine, na prvom Nacionalnom onkološkom forumu koji je održan danas u Beogradu.

On dodaje da veza između lekara, pacijenata i države mora da bude borba da se stvari promene.

-Kada prekoputa vas sedi obrazovan čovek koji vas pita zašto mu dajete hemioterapiju, kada postoji taj i taj lek, vi dođete u dilemu šta da mu odgovorite. Govori vam sve ono što i vi znate, a morate da priznate da ste ograničeni, jer Zakon nam ne dozvoljava da pružimo mogućnost lečenja pacijenata inovativnom terapijom, ako pre toga nisu iscrpljene sve mogućnosti lečenja. Sve i da preporučimo tog pacijenta za inovativnu terapiju, na komisiji će nam reći da mu prvo damo prvu, drugu, treću liniju hemioterapije – kaže on i dodaje da za karcinom pluća, koji je i kod nas i z svetu najčešći oblik raka, skrinink i prevencija u Srbiji ne postoje, što je dodatni problem
I u drugim slučajevima kancera pacijenti se kod nas šalju na hemioterapiju, mada drugog rešenja ima.

-Postoji grupa pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke, koje bi mogli da lečimo hormonskim terapijama, ali one se kod nas i dalje leče hemioterapijama, što je ceo svet napustio. Situacija za doktore je poražavajuća, ali mi moramo uvek da damo preporuku najboljeg lečenja. To je naša misija i naša etička obaveza. Ipak, frustrirani smo svaki put kada se sretnemo sa našim kolegama, ne iz sveta, već iz okruženja – Slovenije, Hrvatske, Bosne, čak i Crne Gore – zemalja u kojima su lekari u mogućnosti da više pruže pacijentima – rekla je dr Suzana Vasović sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Na Forumu na kome su prisustvovali i predstavnici drugih medicinskih ustanova, kao i udruženja pacijenata, dok predstavnici RFZO nisu došli, iako su pozvani, svi su se saglasili da je potrebna zajednička borba, odlučnost da sve strane – Fond, Ministarstvo zdravlja, lekari i pacijenti – sednu za sto i reše ovaj problem.

dijaspora.news/telegraf.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top