All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

DOPUTOVAO JE IZ AMERIKE KUĆI U SRBIJU, A DOČEKALO GA IZNENAĐENJE: Naplatili mu DEBELU CARINU za lični lap top star devet meseci

Kako proći carinu u Srbiji sa kupljenom novom robom u inostranstvu? Pitanje je od 100 evra! Naime, prema carinskom zakonu, za svu novu robu vredniju od 100 evra plaća se odgovarajuća dažbina prilikom ulaska u Srbiju. To nije znao vlasnik laptopa iz SAD-a, pa se neprijatno iznenadio kada je morao da plati carinu od čak 60.000 dinara na Aerodromu “Nikola Tesla”.
Nesrećnu sudbinu putnika iz SAD-a otkrila je njegova prijateljica na društvenim mrežama sa čuđenjem.

– Moja prijateljica i muž sleteli su u Beograd. Čovek je na doktoratu u Americi (šesta godina). Nisu prijavili laptop. Naplaćena im je carina od 60.000 dinara jer je carinski službenik tvrdio da je laptop nov (star devet meseci) i da podleže carini, iako spada u lične predmete. Savet? Mišljenje – napisala je jedna tviterašica.

Putnici moraju da prijave svu robu vrednosti iznad 100 evra

U Upravi carina ističu, pak, da carinski službenik nije u obavezi da proverava da li je laptop korišćen, već proverava starost samog uređaja, prema modelu, serijskom broju i slično.

– Novu robu nije teško prepoznati, a često se dešava da su na njoj i etikete sa cenama, ili da carinici pronađu pakovanja sa originalnim računima, ili inostrane potvrde o povraćaju PDV-a. Carinski službenici kojima je to svakodnevna rutina nemaju problem da vrlo brzo utvrde da li je reč o novokupljenoj ili korišćenoj robi – uveravaju u Upravi carina.
Šta je obaveza putnika?

Kako kažu, obaveza putnika je da na graničnom prelazu prijavi novu robu vredniju od 100 evra koju nosi sa sobom bez obzira na to da li je reč o odeći, tehničkim uređajima, nakitu ili nekoj drugoj robi, koje sa sobom unosi, odnosno uvozi u zemlju, a ako su vrednije od 100 evra da na njih plati uvozne dažbine: carinu i PDV.

– U konkretnom slučaju, putnik iz Amerike trebalo je to da prijavi na aerodromu u Beogradu. Ali i u tom slučaju platio bi carinsku dažbinu od 60.000 dinara. Dakle, u svakom slučaju taj putnik bi platio dažbinu – tvrde u Upravi carina.

Kako se bliži sezona putovanja treba znati da se na graničnom prelazu može po skraćenom postupku cariniti roba kupljena u inostranstvu za sopstvene potrebe čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti

– U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 odsto. Ukoliko, pak, vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku, koji podrazumeva podnošenje carinske deklaracije – objašnjavaju u Upravi carina.

Uvozne dažbine ne plaćaju se na lični prtljag, što mnogi putnici sa kupljenom robom u inostranstvu pokušavaju da zloupotrebe.

– Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom i služe mu dok je na putovanju, npr. odeća, obuća, razni tehnički uređaji, sportski rekviziti, predmeti za održavanje lične higijene, lekovi za uobičajenu terapiju i drugi predmeti za ličnu upotrebu. Кoličina ovih predmeta zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti u vezi sa konkretnim putovanjem – podvlače u Upravi carina.

Inače, putnici koji, primera radi, idu iz Srbije u inostranstvo na odmor, a nose robu vredniju od 100 evra treba to da prijave već na graničnom prelazu po izlasku iz zemlje kako ne bi morali da plate dažbine na tu robu u povratku, na ulasku u Srbiju.

Carinik ima i diskreciono pravo

Kako bi iskorenili sve zloupotrebe u vezi sa ličnim prtljagom carinski službenici imaju i diskreciono pravo da zaustave putnika i traže prtljag na proveru.

– Carinski postupak je precizno definisan zakonom, a diskreciono pravo carinskog službenika podrazumeva da, primera radi, u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za carinjenje, zaustavi putnika i da pregleda njegov prtljag – ističu u Upravi carina.
Šta ako ne prijavimo novac?

Putnik na ulasku u Srbiju može biti u carinskom prekršaju ako na graničnom prelazu ne prijavi da ima više od 10.000 evra.

– Neprijavljivanje sume koja je veća od 10.000 evra je carinski prekršaj. Unos deviza u Srbiju je slobodan, ali je iznos ograničen. To znači da možete uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra, u dinarima ili drugoj stranoj valuti, dužnost vam je da to prijavite. Tada ćete dobiti potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu i nećete imati problema pri izlasku iz zemlje, ukoliko samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo. Imajte u vidu da svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti treba da prijavite prilikom svakog prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje) – upozoravaju u Upravi carina.

Blic, M.Tašković

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top