All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ovo je jedina “seoska čistoća“: Ima jednog radnika. Radi sve za platu od 12.000, svi ga obožavaju (FOTO)

Vlakča je možda najčistije kragujevačko selo. Poznata je i kao mesto u kome postoje najlepša dvorišta, nagrađivana na takmičenjima

Šumadijsko selo Vlakča jedino je u Srbiji koje ima svoju, mini Gradsku čistoću, tačnije – seosku čistoću.

Od opreme za odvoženje smeća, “firma“ ima samo traktor i malu prikolicu. Jedini zaposleni, koji je i direktor i sekretarica i vozač i đubretar je – Rade Jovanović. S njim je razgovarala novinarka portala Telegraf.rs Marija Raca.

– Nekima je u selu bilo ispod časti da budu đubretari, ali meni je ispod časti da kroz ovu našu lepotu leti đubre i kese. Na dve nedelje obilazim selo, oko 200 kuća i skupim oko 200 džakova đubreta. Krećem ujutru u 10 i radim do uveče. Za taj dan pređem oko 10 kilometara, uz brdo, niz brdo, po kamenu.

– Naše je selo razuđeno, a ima deonica kojima zimi jedva mogu da prođem i traktorom, ovde kamion „Čistoće“ ne može ni leti. Radim ovo jedno godinu i po, a nisam izostao ni po najvećem ledu i snegu – kaže Rade.

On radi i više od onoga šta mu je posao. Kada ga meštani pitaju šta će sa gvožđem koje nemaju gde, on ga odveze svojoj kući, jer se plaši da bi sve to završilo u jarugama kraj puteva i njiva.

– Ne mogu to da ostavim na sabirno mesto, jer kamioni smećari nisu za gvožđe i građevinski otpad. Kod kuće to sortiram, pa prodam otkupljivačima kad naiđu. Em ne prljamo prirodu, em kane koja sitna para i svima dobro, kaže ovaj posvećeni seljak koji obožava svoj kraj.

A Radeta Vlakčani dočekuju kao gosta. Svi bi da sami u prikolicu ubace đubre, ali Rade im ne dozvoljava. Kafu ipak ne odbija. Nakon Vaskrsa, pred kućama je dočekivan sa jajima i kolačima.

Borići iz Vlakče, švajcarski penzioneri, kažu da ako se ovakva briga o čistoći sela nastavi, ono će početi da liči naŠvajcarsku.

– Ranije smo do sabirnog mesta gde dolazi kamion “Čistoće“ morali đubre da nosimo po dva kilometra, autom. Ako nešto iz kese iscuri, treba ribati gepek. Ovo je za nas takvo olakšanje, a Radeta obožavamo jer je ljudina, kaže Gordana Borić insistirajući da skuva kafu.

Par kilometara kraj livada i njiva, stiže se u dvorište Miroslava Pavlovića. Domaćica Radeta dočekuje Vaskršnjim jajima i čokoladom.

Ovom čoveku orden treba dati. Razmisli samo kako je na ciči zimi voziti traktor od ujutru do uveče, uz ova brda po snegu i ledu. Ma, svaka mu čast. Spasio nas je od đubreta – kaže domaćin.

Rade je nedavno od “Čistoće“ dobio uniformu. Za platu od 12.000 on radi dva puta mesečno, koristi svoj traktor i prikolicu, ali od svojih para plaća gorivo i sve eventualne kvarove.

Kad nije “đubretar“ Rade je poljoprivrednik, ima svoje imanje, stoku, njive. Ovaj posao radi da bi deci sačuvao čisto selo.

U Šumadiji je u toku priprema da se recept iz Vlakče prepiše i u drugim okolnim selima.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top