All for Joomla All for Webmasters
Srbija

OVAJ SRBIN JE IZMISLIO NOVI VID KRIMINALA: Kupio 400 propalih firmi, policija tek sada shvata zašto!

 

Operativci novosadskog Odseka za suzbijanje privrednog kriminala posle dvocifrenog broja krivičnih prijava protiv osumnjičenog rade na kompletiranju još stotinak

Nakon saslušanja u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu kod sudije za prethodni postupak, određen je pritvor Novosađaninu Robertu F. (37), koji je osumnjičen za mnoge utaje poreza i pomaganje u znatnim oštećenjima poverilaca u privrednom poslovanju.

Operativci novosadskog Odseka za suzbijanje privrednog kriminalitita posle dvocifrenog broja krivičnih prijava protiv osumnjičenog rade na kompletiranju još stotinak. Reč je o novom pojavnom obliku kriminala u Srbiji, saznaje Dnevnik nezvanično.

Okrivljeni se oglašavao preko internet sajtova povodom otkupa firmi u blokadi i na osnovu toga se tereti. Mada zakonska odredba kojom se ograničava broj preduzeća u vlasništvu, ne postoji, postavlja se pitanje kome treba nekoliko stotina blokiranih firmi. Na osnovu toga, došlo se do zaključka da postoji osnov da se on osumnjiči za nekoliko krivičnih dela.

 

Ovaj Novosađanin se tereti da je dobijao više stotina evra, da bi preuzeo propale firme od njihovih vlasnika, a potom nestao. Na taj način, bivši vlasnici firmi oslobodili bi se obaveza da vraćaju pare poveriocima jer je on preuzeo tu obavezu u nadi da ga neće nikad naći. Navodno, njemu su poznati biznismeni iz nekoliko gradova Srbije prodali firme, nezvanično saznaje Dnevnik.

 

Naime, njemu se pripisuje da je državni rekorder u posedovanju firmi, i to propalih. U njegovom vlasništvu nalazi se ili se nalazilo, oko 400 firmi. On se trenutno nalazi u Okružnom zatvoru na novosadskoj Klisi,gde je u pritvoru.Uhapšen je na osnovu raspisane poternice zbog utaje poreza, a do tada je policiji bio poznat kao sitan kriminalac. Agencija koju je otvorio u centru Beograda, na izlogu je imala natpis, gde je okrivljeni velikim slovima napisao da otkupljuje preduzeća sa dugovima. Tim povodom se dugo oglašavao i na sajtu.

Robert se sumnjiči da su mu prodali svoje firme, tačnije rečeno predali, tek nakon što su izvukli sve što je u njima bilo “zdravo”: novac, zalihe i nepokretnosti. Prilikom toga pravljeni su ugovori o prenosu udela bez naknade, uz opasku da će se sve zalihe i kompletna dokumentacija predati njemu, u šta Tužilaštvo i policija sumnjaju. Postoji sumnja da su oni uništili dokumentaciju i sve rasprodali da bi on potom preuzeo preduzeće samo s dugovima. 

 

Pretpostavlja se da je reč o opasnoj prevari, koja je je komplikovana za dokazivanje, a za rasvetljavanje ovog slučaja trebalo je više godina. Kada je otkriven, osumnjičeni je na svoje ime imao desetak firmi, koje je umnožio na blizu 400, a bio je u stanju da preduzme i po dve ili tri firme na dan.

 

Pored toga, sumnjiči se da se bavio na neki način i pranjem novca, ali to nije bilo krivično delo, već se na osnovu krivičnih prijava radilo o tome da je izvlačio novac s računa. Na primer, preduzeće mu uplati novac, on im pošalje lažnu fakturu da im je isporučio lažnu robu ili uslugu i ode u banku gde podigne sav novac u kešu i nakon toga ga vrati vlasniku. Može se reći da je to klasična šema utaje poreza.

 

Po završetku istrage na ovom predmetu, koji neki upućeni nazivaju “Robertova šema”, moguće je da će doći na red i slični slučajevi. Međutim, oni se odnose na znatno manje firmi. Kako Dnevnik saznaje, prethodni vlasnici koji su se na taj način sklanjali od novčanih obaveza, terete se za oštećenje poverilaca, a Robert F. za saizvršilaštvo u tome, dok je on sam okrivljen i za utaju poreza, falsifikovanje isprave, zloupotrebu položaja odgovornog lica…

 

(Dijaspora.news/Espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top