All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ovaj mladić je video svetlo na kraju tunela: Prodavao je drogu, završio u zatvoru, a tamo je postao DIPLOMIRANI PRAVNIK!

Većina zatvorenika nema srednju školu niti zanimanje jer potiče iz disfunkcionalnih porodica, iz teških socijalnih i ekonomskih uslova

Boraveći u KPZ za maloletnike u Valjevu, dao je preostalih šest ispita na pravima, završio i master studije. Sada je diplomirani pravnik, i već za mesec dana stiče pravo na uslovni otpust. Insistirao je na tome da mu se ne pominju inicijali, godine, niti iz kojeg je grada.

– Zavod mi je maksimalno izašao u susret omogućivši mi da završim studije, a boravak u zatvoru iskoristio sam i da dobro razmislim o onome što sam učinio, ali i o svojoj budućnosti. To mi je bilo prvo krivično delo u životu, a siguran sam i jedino. Svestan sam da je moje ponašanje dovelo do toga da se nađem iza rešetaka. To je najteži deo mog života. Planiram da postanem advokat, da pomažem onima koji su pošli stranputicom, da se vrate na pravi životni put…

Boravak u Kazneno-popravom zavodu za maloletnike u Valjevu, gde izdržava tri i po godine zatvora zbog prodaje droge, opisuje i A. D.(23), iz Vrbasa.

– Ovo je kao ružan san. Ali boravak u zatvoru doprineo je tome da ostvarim san koji sam snevao na slobodi. Da završim srednju školu koju želim, što ranije, nažalost, nisam mogao, a pre svega da se bavim elektronikom i robotikom, što je moja ljubav još iz detinjstva. Ovde, iza rešetaka, počeo sam da pišem i udžbenik namenjen početnicima u elektronici.

Iza rešetaka treba da provede još dve godine i tri meseca. To mu je, kaže, bilo prvo krivično delo. Počinio ga je jer nije imao novca, a mislio je da će prodajom narkotika lako doći do zarade.

– Za mene, ovo je životna škola, veliki nauk, da čovek uvek treba dobro da razmisli, da pazi šta radi – kaže A. D. – Samo jedan pogrešan korak može da ga odvede u ponor, razočaranje, da njemu i njegovima uništi život. Meni su u Kazneno-popravnom zavodu u Valjevu mnogo pomogli da se bavim onim što najviše volim, što najbolje znam.

VEĆINA BEZ ŠKOLE

– U Zavodu, jedinom ove vrste u Srbiji, trenutno boravi 330 osuđenika – kaže načelnica Službe za tretman. – Najveći broj osuđenih na desetogodišnje kazne zatvora su maloletnici ili mlađi punoletnici. Većina zatvorenika nema srednju školu niti zanimanje jer potiče iz disfunkcionalnih porodica, iz teških socijalnih i ekonomskih uslova.

(Dijaspora.news/vecernje novosti)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top