All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ako vam muž ne da novac za ličnu higijenu ili vam da 200 dinara da skuvate ručak – zbog toga može u zatvor!

Ovaj oblik nasilja uglavnom javlja na početku veze i da vremenom eskalira

U našoj zemlji postoje žene kojima muževi ostavljaju 200 dinara uz naredbu da tim parama spreme kompletan ručak, one kojima se uskraćuje pravo na ličnu higijenu – dok o doterivanju i kupovini krpica ne mogu ni da razmišljaju, brani im se da rade i da slobodno raspolažu sopstvenim primanjima.

Sve ovo spada u kategoriju ekonomskog nasilja, koje u većini slučajeva dolazi zajedno pod ruku sa psihičkim i fizičkim maltretiranjem.

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća kaže za Telegraf da su glavni motivi nasilnika da uspostavi moć i kontrolu nad partnerom/kom.

– Na ovaj način žrtvi se uskraćuje slobodno kretanje, viđanje sa prijateljima, mogućnost da samostalno donosi odluke, pa čak i da npr. kroz kupovinu poklona pokaže naklonost i ljubav prema deci… – objasnila je ona i naglasila da se ovaj oblik nasilja uglavnom javlja na početku veze i da vremenom eskalira.

Advokat Tijana Kostić objasnila je da se kod žrtve kao posledica trpljenja ekonomskog nasilja javlja ezgistencijalna ugroženost, pad samopouzdanja i duhovna patnja, koje svesno prouzrokuje nasilni partner.

– Kaznena politika se nije menjala, tako da u članu 194. Krivičnog zakonika piše da svako ko primeni nasilje, preti da će napasti život ili telo osobe i svojim drskim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice, može da se kazni zatvorom u trajanju od tri meseca do tri godine – zaključila je Kostićeva.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top