All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Otvorena najstrože čuvana vojna tajna iz doba komunizma: U ovom bunkeru JNA moglo se preživeti 100 dana posle nuklearnog napada

Infrastruktura i sistemi, uključujući i “komandno mesto”, iako su zastareli još su u pogonu

Slovenačka opština Kočevje otvorila je danas za javnost nekadašnju najstrože čuvanu vojnu tajnu iz vremena komunizma, pretvorenu u muzej u kojem će turisti moći da upoznaju prošlost.

Za turiste je otvoren i podzemni vojni objekt “bunker K-35″, građen u vreme Hladnog rata od 1953. do 1957. godine, u koji se je u slučaju napada SSSR-a na Jugoslaviju trebalo iz Ljubljane izmestiti slovenačko političko i vojno rukovodstvo, te voditi operacije protiv okupatora.

“Bunker K-35″ čini pola kilometra hodnika i šest soba, smeštenih 80 metara ispod zemlje, sa kuhinjama, sobama, sistemom grejanja i zračenja, neprobojnim vratima, električnom mrežom koja se napajala iz generatora dobijenog iz zarobljene nemačke podmornice, te svim što bi bilo potrebno većem broju ljudi za život tokom dužeg perioda dok traju borbe.

Bez pomoći spolja u “bunkeru” se, kako su prenele agencije, moglo preživeti 100 dana, čak i u slučaju nuklearnog napada, a sve što je u bunkeru očuvano je u izvornom obliku.

Infrastruktura i sistemi, uključujući i “komandno mesto”, iako su zastareli još su u pogonu.

Opština Kočevje obnovila je i prilagodila prostor za turističke namene, kao svojevrstan istorijski muzej, nakon što je nedavno objekt preuzela od slovenačkog Ministarstva odbrane.

“Bunker” se nalazi na lokaciji Škrilje, 12 kilometara od Kočevske reke, na grebenu iznad doline reke Kupe, a slovenačka vojska nakon osamostaljenja države preuzela ga je od nekadašnje JNA.

Pre toga, to je bilo strogo zabranjeno područje, gde pristup civilima nije bio moguć.

Neki slovenački istraživači tvrde da je u Sloveniji još pet sličnih podzemnih objekata za sklanjanje rukovodstva u slučaju napada, iz vremena Hladnog rata, između ostalog i dva u okolini Ljubljane, koja nisu nikad završena.

Objekti su navodno bili obnovljeni nakon okupacije Čehoslovačke od SSSR-a i drugih članica Varšavskog pakta 1968.

Muzej u opštini Kočevje moći će razgledati grupe od najmanje 12 posetilaca odjednom, najavila je lokalna turistička zajednica.

(Dijaspora.neews/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top