All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

KRISTIJANOV PUT OKO SVETA: Kako sam za male pare OBIŠAO 60 DRŽAVA i za 300 evra stigao do Japana!

Nije nemoguće živeti svoje snove, a ako ste ikada posumnjali u ostvarenje istih, tu je Kristijan Iličić da vas podseti da nikada ne odustajete!

“Svako putovanje ima neku prednost. Ako putnik poseti bolju, bogatiju zemlju, može da nauči kako da poboljša svoju. A, ako ode u goru, siromašniju, naučiće kako da uživa u svojoj zemlji” – izjavio je, baš odavno, najcitiraniji britanski pisac posle Šeskpira – Samjuel Džonson.

I imaju reči, gospodina Džonsona veliku težinu. Čak i posle skoro tri veka. To nam najviše potvrđuju oni koji su obišli razne krajeve sveta, a sa svakog putovanja se vratili obogaćeni novim iskustvom. Oni koji iz kofera izvade najmanji suvenir koji budi najlepše i najveće uspomene. Ali, i oni koji svoje iskustvo i naučene lekcije prenose na druge. Te osobe, nisu nedodirljive! Nisu svemoćne i nisu drugačije od drugih ljudi. Ono što ih, možda, jedino razlikuje jeste ogromna ljubav prema putovanjima koja ih pokreće da lako stignu do cilja i ostvarenja svojih želja. Nije nemoguće živeti svoje snove, a ako ste ikada posumnjali u ostvarenje istih, tu je Kristijan Iličić da vas podseti da nikada ne odustajete!

Kristijan, inače zaljubljenik u putovanja, otkrio je kako je došao na ideju da obiđe svet, šta je to što jedno putovanje čini nezaboravnim, kako uspeva da rezerviše veoma povoljne avionske karte, šta obavezno morate obići, kao i mnogo drugih zanimljivih priča. A, verujte nam, ima ih dosta, obzirom na činjenicu da je ovaj momak obišao čak 60 država! Ukoliko ste avanturističkog duha – na pravom ste mestu! Jer, ovo je tekst za vas!
Za početak, ko je Kristijan Iličić i čime se bavi?

Kao i većina nas, donedavno sam bio jedan od onih koji su imali standardno radno vreme od 9 do 17 časova. Radio sam na funkciji direktora za digitalni razvoj u jednoj izdavačkoj kući, a završio sam informatiku na tehničkom Univerzitetu u Zagrebu.

Ono što me razlikuje od većine, jeste što je na prvom mestu uvek bila ljubav prema putovanjima i znatiželja za otkrivanje sveta. Bila je toliko velika da sam se odlučio odupreti nekim društveno nametnutim normama. Nisam želeo da podredim život poslu, već izgradnji sebe kroz ono što nas određuje za celi život. U mom slučaju, to su putovanja.

Kako ste došli na ideju da započnete “put oko sveta”?

 

“Sve je počelo tokom fakultetskih dana, kada sam se vratio s prvog putovanja preplavljen emocijama i novim iskustvima. Proveo sam tri meseca s bratom u Aziji i shvatio da me (poput većine u tim godinama) neće ispuniti kupovina skupih automobila ili bilo šta slično, već putovanja. Kao prvo veliko putovanje, Azija je bila pun pogodak! Nije mi bilo teško da se zaljubim u ovaj prelepi kontinent.

 

Posetio sam ga pre više od 10 godina, kada je još bio u potpuno izvornom stanju – bez “nakrcanih” turista i previsokih cena. Iskreno, zbog toga sam najviše ponosan. I dalje osećam ukus jela koja sam isprobao na ulici za svega 50 centi. Pamtim i razne atrakcije, koje su u to vreme bile besplatne. Tri meseca sam živeo kao lokalac i trošio novac u skladu sa tamošnjim standardom. U sećanje su mi se urezale celodnevne vožnje lokalnim vozom nakrcanim Azijatima. Svi smo bili stisnuti i stolice su bile tvrde i neudobne, ali ono što sam video prolazeći tako veliki kontinent na lokalan način – nezaboravno je!”

Šta jedno putovanje čini nezaboravnim?

 

“Najveću ulogu u nezaboravnom doživljaju imaju ljudi. Tvrdim da svaki grad ima svoju energiju, pa tako i ljudi u njemu. Ljudska lepota je u kulturološkim različitostima i kada pronađete lokalno stanovništo koje uspe da vam tu različitost prenese kroz emocije, te stvari nikada ne zaboravljate. Etiopija i plemena koja često viđate u časopisima poput “National Geographic” promene vam sliku života i sveta u kakvom živimo. ”

 

Kako uspevate da nađete jeftine avio karte i koji savet imate za sve one koji su avanturističkog duha i skloni putovanjima?

 

“Rodio sam se s tim talentom! Šalu na stranu, uvek treba odvojiti dovoljno vremena na pretraživanje različitih stranica, pogotovo one koje nude prevoze s niskobudžetnim letovima. Za putnika poput mene, uvek je izazov pronaći jeftinu kartu. Tako sam, na primer, leteo iz Hrvatske u Japan za svega 300 evra, što je u cenovnom rangu relacije Zagreb – Dubrovnik u sezoni! Takođe, nikada se ne treba ograničiti na tačne datume u pretraživanjima, jer razlika od svega dan ili dva može “izbaciti” gotovo duplo jeftiniju kartu! Upravo zbog toga, prvo isplanirajte putovanje i pretražite sve, pa tek onda zatražite godišnji odmor.”

Da li možete da podelite neku anegdotu sa putovanja?

 

“Opšte je poznato da se Etiopija nalazi među najnesigurnijim zemljama sveta. Stoga, nemoguće je da me nešto “čudno” nije zadesilo u ovoj državi. Naime, jedne noći začuli su se, bukvalno, divljački udarci na vratima sobe, u kojoj smo bili brat i ja. Doslovno smo se skamenili i nismo želeli da otvorimo vrata sobice, koja je bila “metar sa metar”.

Nakon glasnih uzvika više ljudi, u sobu je provalilo nekoliko naoružanih vojnika. Verujte mi, ako tad nisam dobio srčani udar ili, da prostite, izvršio nuždu u gaće – neću nikada! Naime, tražili su neke švercere, a obzirom na to da u Etiopiji (pogotovo u to vreme) nije bilo turista, bilo im je sumnjivo to što je gazda rekao da je soba iznajmljena od stranaca i da ne treba da ometaju. Pošto nas je skoro srce izdalo, oni su se samo nasmejali i izašli.”

Koja zemlja je na vas ostavila najveći utisak?

 

“Sasvim sigurno su to Etiopija i Tajland, ali u svom izvornom obliku, odnosno kad nije bilo toliko turista. Etiopija je svakako najteže putovanje na kojem sam bio do sad – i psihički i fizički. U jednom trenutku sam, doslovno, preskakao preko leševa! Prizori na ulicama prepunim beskućnika, od kojih se pojedini ne miču i gde je sve oko vas puno bolesti, zaista je bilo teško gledati. S druge strane, Etiopija je čudesna – hrana, ljudi, običaji, krajolik… Fantastična zemlja!”

Koliko dugo planirate putovanje? Odnosno, da li već imate u planu šta ćete obići u naredna dva, tri meseca ili destinaciju određujete u poslednjem trenutku?

 

“Pre samo nekoliko dana sam odlučio da putujem na Madagaskar i Sejšele. Rezervisao sam karte preko “Turkish Airlines” za ovaj petak. Iznenadio sam devojku, zajedno putujemo i veoma se radujem. Za kraj, recite nam koje zemlje moramo da obiđemo? Za prvo veliko putovanje i ljude avanturistčkog duha svakako preporučujem Jugoističnu Aziju jer ima potpun sadržaj. Tamo ćete pronaći drugačiji krajolik, plaže, običaje, način života, a sve se to može iskusiti za dosta manje novca nego negde drugde.”

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top