All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Osniva se Zajednica Crnogoraca u Albaniji

Promocija Crne Gore i svih njenih građana su imperativ za Asocijaciju dijaspore, konstatovano je na sastancima u Tirani i Elbasanu sa našim iseljenicima.

Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Albaniji, organizacije koja je u osnivanju, Marinko Ćulafić je kazao za Radio Crne Gore da žele na organizovaniji način da djeluju i sarađuju sa matičnom državom.

“Želimo da radimo na očuvanju crnogorskog nacionalnog identiteta i kulture u Albaniji. U fazi smo registracije udruženja, i taj posao biće završen za 10-tak dana. Nakon toga počećemo sa realizacijom planiranih projekata, a za sve to potrebna nam je podrška institucija iz Crne Gore”, naveo je Ćulafić.

Predsjednica Asocijacije dijaspore Vera Kirović je kazala da je dogovoreno da Asocijacija pruži zajednici u Albaniji administrativno-pravnu i tehničku podršku, ali i organizovanje manifestacija koje će za cilj imati promociju crnogorskog nacionalnog identiteta i kulture.

Upravni odbor Asocijacije dijaspore bio je u Medovi – Shengjin, gdje su se pridružili navijačkoj grupi „Dukljani“ i sa njima odali počast crnogorskim iseljenicima – dobrovoljcima koji su davne 1916. godine iz Amerike se uputili brodom da daju podršku svom narodu u Prvom svjetskom ratu.

Jedan od vođa navijačke grupe dukljani Nenad Kukuličić je poručio da “Dukljani” , već treću godinu odaju počast herojima crnogirskim koji su ostavili porodice u Americi, kako bi se borili za slobodu Crne Gore.

“Stalno ćemo podsjećati na stradanje crnogorskih dobrovoljaca na brodu Brindizi i nećemo dozvoliti da se ti crnogorski heroji zaborave”, istakao je Kukuličić.

Predsjednica Asocijacije dijaspore Vera Kirović je tom prilikom naglasila da nije slučajno što su članovi te organizacije u Medovi, obilježavajući godišnjicu stradanja crnogorskih iseljenika.

“Na ovaj način Asocijacija čuva i promoviše svo dobro učinjeno od strane iseljenika prema Crnoj Gori. Takođe, svojim prisustvom iz Medove, Asocijacija želi da pošalje poruku da svaki građanin Crne Gore mora poštovati istoriju svog naroda, odavati počast svojim precima i nikada ne zaboraviti njihove žrtve koje su ugradili u temelje Crne Gore, ovakve kakva jeste danas. Koja je dom svih nas, koju nosimo u srcu, poštujemo njenu teritoriju, simbole i sve njene narode, i na različitostima gradimo skladan suživot, zarad nas i naših nasljednika”, naglasila je Kirović.

Zato svi članovi Asocijacije dijaspore iz Medove, kaže Kirović, šalju poruku „Crna Gora to smo mi – đe god da smo“.

Žarko Božović, RCG

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top