All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Oko ove Beograđanke cela Evropa se otima da je zaposli: Ona je napravila robota koji pokazuje emocije! (FOTO)

Svoju prvu internet prezentaciju prodala je još u šestom razredu osnovne, a još tada bila je najveći fan Nikole Tesle

Sa samo 24 godine Beograđanka Valerija Spasojević već ima zavidnu karijeru u veb-dizajnu, programiranju i robotici. Od prvog sajta koji je napravila sa 12 godina, danas je ime za koje bi stranci morali da se pomuče da ga dodaju na svoj spisak zaposlenih, pišu Večernje novosti.

Za nekoliko nedelja postaće menadžer svetski poznate kompanije “Babbel” iz Berlina, a verovatno će biti decenijama mlađa od onih koje će voditi.

Velikom uspehu prethodili su priznanje NASA za kreiranje pametnog odela za astronaute, zlatne medalje u oblasti robotike i programiranja, predavanje u školama koje se bave veb-dizajnom, nagrađivani projekti i veb-prezentacije.

Rad za strane kompanije, kao i veliku uspeh u privatnom preduzetništvu, postigla je već sa 20 godina.

Možda je, kako kaže Valerija, na to kako će se odvijati njena priča, ukazivalo štivo koje je kao klinka “gutala” – čitala je sve što ima veze sa Nikolom Teslom. Nije bila, dodaje, neki đak, uglavnom vrlo dobar, jer je ocene nisu zanimale. Zato je u onome što je zanimalo bila najbolja.

Tako je bila nagrađena za izuzetan uspeh iz nastave tehničkog, već u šestom razredu. A kako se era tehnološkog napretka primicala Srbiji, svaka kuća je dobila internet, pa tako i Valerijina.

Dok su drugi mališani surfovali netom iz zabave, nju je zanimalo kako su nastali sajtovi.

– Svoju prvu internet prezentaciju u šestom razdredu prodala sam za 800 dinara. U narednim mesecima pročitala sam i pogledala svaki tutorijal koji se ticao veb-dizajna i video-montaže. Nastavila sam da izrađujem sajtove za domaće tržište, a upisala sam i Politehniku, smer robotika – kaže Valerija.

Već na drugoj godini sklapala je lego robote od različitih delova motora, senzora, zupčanika i imala je priliku da uči na pravoj robotskoj ruci koja joj je bila dostupna.

– To je bio početak i momenat kada sam otkrila svoju istinsku strast, a direktor škole i profesori su to prepoznali i podržali – priseća se Valerija.

Među najdraže nagrade Valerija ubraja priznanje NASA za kreiranje pametnog odela za astronaute. Pre dve godine je sa kolegom Dušanom Gladovićem osvojila prvu nagradu u Srbiji, a na međunarodnom nivou OPEN NASA ih je uvrstila u 10 najboljih rešenja u svemiru.

Jedan od Valerijinih projekata bio je i robot Dugi visok 130 centimetara, težak 50 kilograma, koji zna da priča, hoda, pokazuje emocije.

Pre nekoliko nedelja dobila je posao u berlinskoj kompaniji, ali poručuje:

– Vratiću se u Srbiju!

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top