All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

ODRŽAN 34. FESTIVAL MULTIKULTURE U LUKSEMBURGU

Veliki martovski festival multikulture, nedavno održan u Luksemburgu, u organizaciji „CLAE“ (Comité de liaison des associations d’étrangers – Odbor za povezivanje stranih udruženja), okupio je predstavnike i književne staraoce iz preko sto zemalja svijeta. U subotu, 4. marta o. g. održano je književno veče, kome su prisustvovali, pored velikog broja posjetilaca, i gdin Vladimir Radulović, amb. CG u Belgiji, kao i počasni konzul CG u Luksemburgu gdin Remzija Camić.

Kao i svake godine, na ovom dvodnevnom festivalu, predstavili su se pisci i slikari sa Balkana, a među njima izdvajamo sljedeće učesnike koji su ove godine upriličili ovaj veliki događaj: profesorica muzike Selma Hadrović-Schlaus, porijeklom iz Mostara, nastanjena u Luksemburgu, Edhem Mrđanović, porijeklom iz Zavidovića, čiji životni put su obilježili Vojvodina i Pariz, potom Halil Džananović, porijeklom iz Srebrenice, nastanjen u Holandiji, kao i Faiz Softić, porijeklom iz Bijelog Polja, slobodan umjetnik na relaciji Luksemburg-Sarajevo. Pored njih, paletu književnih stvaralaca upotpunili su Dijana Tiganj, mlada crnogorska autorka romana « A vrijeme ide dalje », čijoj promociji romana, svojim impozantnim govorom, znatno je doprinijela Ksenija Rakočević, inače profesorica na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Takođe, publici se predstavila i profesorica sa Filozofskog fakulteta u Zenici, Naida Mujkić iz Doboja, darovita pjesnikinja, o čijem stvaralaštvu je dodatno govorila Ksenija Rakočević.

Na oduševljenje mnogih, književno veče je završeno dirljivom recitacijom Merisa Muratovića, koji je publici predočio pjesmu svog oca Ferida Muratovića « Ja volim Crnu Goru ». Posjetioci su sa zadovoljstvom ispratili cjelokupan program i svojim prisustvom tradicionalno obilježili još jedan u nizu festivala.

Dijaspora.news/Uprava za dijasporu CG

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top