All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Библиотека дијаспоре у оснивању

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу “Адлигат” у оквиру којег раде Библиотека Лазић (од 1882), Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, оснива Библиотеку дијаспоре, посебну организациону јединицу која ће се бавити организованим сакупљањем публикација и архивске грађе о нашим људима широм света, као и активностима наше државе и организација у свету.

Удружење ће посветити посебну пажњу српским организацијама широм света, прикупљању наше периодике и раритетних издања чије је доношење у Србију више деценија било забрањено, па о њиховом постојању у Србији често не постоји никакав траг. Ради се о важном делу српске историје и културе, чије се постојање често превиђа и заборавља.

Већ је набављено више од 5.000 библиографских јединица, чиме је испуњен формални услов за отварање библиотеке. Углавном се ради о српској штампи из Аустралије, Немачке, Француске, Румуније, Канаде, САД и Аргентине.

“Библиотека дијаспоре ће бити веома важан информациони центар, а посебан значај ће имати и за научно-истраживачку делатност, с обзиром на то да је велики део литературе који је набављен за наш фонду доступан једино у нашој институцији”, каже председник Адлигата Виктор Лазић за Програм за дијаспору РТС-а.

Формирање библиотеке обавља се у сарадњи са нашим организацијама широм света уз помоћ и подршку српских дипломатских представништава и Српске православне цркве.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top