All for Joomla All for Webmasters
Magazin

ODLAZAK VELIKE GLUMICE Umrla Za Za Gabor u 99. godini

Za Za Gabor, čuvena američka glumica mađarskog porekla, preminula je danas u 99. godini.

 Kako je prenosi BBC, legendarna glumica je umrla od posledica srčanog udara, samo dva meseca pre 100. rođendana. Poslednjih nekoliko godina, zdravlje Gaborove je bilo ozbiljno narušeno, a 2002. godine, doživela je tešku saobraćajnu nesreću, koja ju je ostavila delimično paralisanom. A kasnije, zbog komplikacija, glumici su lekari amputirali povređenu nogu.
Za Za Gabor

Foto: ProfimediaZa Za Gabor

Iako je igrala u više od 70 filmova, Za Za će ostati upamćena po bogatom društvenom životu i činjenici da se udavala čak devet puta. Govorila je sedam stranih jezika, a uprkos činjenici da je više od pola života provela u Americi, Za Za se nikada nije otarasila tvrdog mađarskog akcenta.

 

View image on TwitterView image on Twitter

Rođena je 1917. godine u tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji, kao Sari Gabor, ali je od malih nogu dobila nadimak po kom će je upamtiti ceo svet. Debitovala je u bečkom pozorištu sa 15 godina, a sa 19 je izabrana za najlepšu ženu Mađarske.

Međutim, kruna joj je oduzeta jer je lagala o datumu rođenja kada se prijavila na takmičenje. Sledeće, 1937. godine Za Za će sklopiti prvi od devet brakova koji je trajao svega četiri godine.

Prekretnicu u njenom životu čini odlazak u Ameriku, 1941. godine. Uprskos evropskom šarmu kojim je plenila, bilo joj je potrebno deset godina da se pojavi na velikom platnu. Tako je 1951. godine, debitovala je u mjuzilu “Lovely to Look at”.

Iste godine glumila je u komediji “Nismo venčan”i, pored Džindžer Rodžers i u drami “Mulen Ruž”, svom najpoznatijem filmu. Već tada je dostigla vrhunac u karijeri, jer iako je nastavila da dobija brojne ponude, bile su to manje ili sporedne uloge.

Neki od filmova u kojima je igrala pedesetih su “Lili” iz 1953, “Orson Vels”, “Dodir zla” i “Priča o tri ljubavi”…

Za Za Zu Gabor se govorilo da je personifikovan glamur, da je uletela u visoko društvo kao da je pala sa neba. Vodila je život tipične holivudske zvezde – glamurozan i skandalozan.

Od sedamdesetih pa do kraja devedesetih kada se povukla, pojavljivala se na filmovima i u serijama, igrajući ili parodirajući sebe, kao ekscentričnu, platinastu holivudsku zavodnicu iz pedesetih.

“Njujork dejli” Za Zu Gabor opisuje kao Paris Hilton svoje generacije. Bila je poznata po tome što je umela sve da zove “Darling”, sa izrazitim engleskim akcentom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top